A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Türköne "Alevilerde darbeci eğilim"

Kategori Kategori: Ayorum Güncel | Yorumlar 1 Yorum | Yazar Yazan: A Yorum | 10 Temmuz 2009 04:00:28

Zaman gazetesi köşe yazarı eski MHP'li Mümtaz'er Türköne, Alevi Çalıştayı'nda Alevilerin iktidara gelme şansları olmadığı için 'darbeci eğilim' içinde olduklarını söyledi. Tepkiler üzerine, 'Yanlış anlaşıldım' dedi.

‘Seçimle İktidara Gelemezler’
Hükümetin 2. Alevi Çalıştayı’ nda Alevileri şok edici bir tez ortaya atıldı. Zaman gazetesi köşe yazarı eski MHP’li Mümtaz'er Türköne, Alevilerin sayısal olarak azınlıkta olduklarını söyleyerek, ‘bu kesim seçimle  iktidara  gelemeyeceğini düşündüğü  için  darbecileri destekleme eğilimi içine giriyor’ gibi bir tezi savundu. Türköne, Alevilerin kendilerini güven içinde hissetmeleri için hükümetin çözüm bulması gerektiğini  söyledi.

Konuşması tepki aldı
Toplantıda hazır bulunan bazı akademisyenler Türköne’yi ‘bu tür bir genellemenin sakıncaları’ konusunda uyardı. Dr. Ali Murat Irat, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Ali Yaman, ÖDTÜ'den Yrd. Doç. Dr. Aykan Erdemir ve Akdeniz Üniversitesi'nden Fuad Bozkurt tepki gösterdi. Akademisyenler, Türköne'nin sözlerini ‘suçlama’ olarak değerlendirdi. Türköne yanlış anlaşıldığını ifade ederek geri adım attı.
 
İlkine 3-4 Haziran'da Alevi dernek ve vakıf temsilcilerinin katıldığı Alevi Çalıştayı’nın ikincisine darbe tartışması damgasını vurdu. “Alevilere Akademik Bakış” olarak belirlenen çalıştaya, Alevilik konusunda çalışmaları bulunan Türkiye'nin farklı üniversitelerinden 35 akademisyen katıldı. Oturumda konuşan Emekli Öğretim üyesi ve Zaman Gazatesi yazarı Mümtaz'er Türköne’nin, Alevilerin azınlıkta olduğunu için iktidara legal yollarla gelme şanslarının olmadığını düşündüklerini söylediği öğrenildi. İddaya göre Türköne, bu nedenle Alevilerin darbe eğiliminde olduğu yönünde yorumlarda bulundu. Edindiğimiz bilgiye göre Türköne'nin sözlerine çalıştaya katılan Dr. Ali Murat Irat, Abant İzzet Baysal üniversitesi'nden Ali Yaman, ÖDTÜ'den Yrd. Doç. Dr. Aykan Erdemir ve Akdeniz Üniversitesi'nden Fuad Bozkurt tepki gösterdi. Akademisyenler, Türköne'nin sözlerini suçlama olarak değerlendirdi. Tartışmaların ardından Mümtaz'er Türköne yanlış anlaşıldığını ifade ederek geri adım attı.
 
Kentel: Alevilere Darbeci Denemez
Basına kapalı gerçekleşen çalıştaya verilen arada BirGün'e konuşan Bilgi Üniversitesi Öğretim üyesi Ferhat Kentel, darbecilik tartışmasıyla ilgili "Aleviler, Sunniliğin baskısından kurtulabilmek için, onun daha üstünde meşru bir dil olan laikliği en fazla kim kullanıyorsa ona daha fazla güven duyabiliyorlar. Bu da ordu olabilir. Fakat bu Alevilerin darbeci olduğu anlamına gelmez. Bütün Türkiye ne kadar darbeciyse Aleviler de o kadar darbeci." şeklinde konuştu.

"Çalıştay'dan Alevi sorununa çözüm çıkabilir mi?" sorusuna Kentel, "Sorunu konuşmanın tabuları aşılabilir ve yolları açılabilirse bu bir sonuçtur. Hükümetin içinde bir niyet var fakat bir yandan da hükümetin içinde Cemil Çiçek gibi faktörler de var. Akademiden bazı insanlar Ermeni Konferansı düzenlediği zaman Çiçek çıkıp 'bizi sırtımızdan hançerlediler' demişti. Akademinin üstünde baskı uygularsan konuşamazlar. Hükümet kendi içinde sorunun konuşulmasının önünü açıp, açmayacağına karar vermesi gerekir. Bazı şeyler konuşulamaz bu hükümet için." cevabını verdi.

Özipek: Kollektif bir suçlama değil
Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nden Bekir Berat Özipek ise Türköne'nin sözlerinin bir tespit olduğunu ve kollektif bir suçlama olmadığını söyledi. Özipek, akademisyenlerin Aleviliği tartışması ile ilgili ise şunları söyledi: "Üniversitelerden çok şey beklememek lazım. Çünkü üniversiteler Türkiye'de toplumun ve siyasetin gerisinde.Üniversiteler sadece Alevi sorununda değil, Kürt, Ermeni, türban, asker sivil ilişkileri konusunda da bugüne kadar anlamlı bir katkı yapmış değil. Üniversiteler resmi ideolojinin yeniden üretildiği kurumlar. Sorunları ortaya çıkaran resmi ideolojinin kendisi. Üniversiteden bir bütün olarak birşey beklememek lazım, fakat üniversitenin içinden, bilgisine güvenilebilecek akademisyenlerden birşey beklenebilir. Hükümetin akademisyenleri dinleyip görüşlerini alması çok önemli. Bu ilk kez oluyor. Bilim insanlarının olumlu adımları görüp olumsuzları da anında söylemesi lazım."

Çelik: Hala tartışmamız talihsizlik
Çalıştay’ın açılış konuşmasında söz alan Devlet Bakanı Faruk Çelik, "Alevilik konusu istismar edilmeyecek kadar hassas, çözümsüz bırakılmayacak kadar hayatidir" dedi.

Türkiye'nin artık toplumsal sorunları tartışabilme olgunluğuna eriştiğini belirten Çelik, "Bugün tartışacağımız konu tarhi çok eskilere dayanan, toplumumuzun sadece bir kısmını değil tamamını yakından ilgilendiren, ancak hak ettiği oranda üzerinde çok fazla kafa yorulmayan, sosyal bir gerçekliği yansıtıyor. Tektipleşmeye dayalı insan anlayışının geride kalmış olmasına rağmen, hala bu yaklaşımın uygulamaları sonucunda ortaya çıkan sorunları, tartışmaya devam etmemiz büyük bir talihsizliktir." şeklinde konuştu. Bakan Çelik, Alevi-Bektaşi sorunu ve taleplerine çözüm üretmenin siyaset kurumunun görevi olduğunu ifade ederek, "Çözüm konusunda başta siyasi partiler olmak üzere hemen herkesin toplumumuzun bir arada yaşam refleksine uygun bir şekilde hareket etmesi süreci daha da kısaltacaktır." dedi.
 
 
Kaynak : birgun.net

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

deniz kizi { 10 Temmuz 2009 05:57:02 }
once bir kavram bulur,

cikarlariniza gore, keyfince tanimlar, o kavrami tabulastirirsiniz. diyelim ki demokrasi...

sonra onun karsisina bir karsi kavram koyar, onu da keyfince tanimlarsiniz. diyelim ki 'darbe'...

sonra tabunuza uzaktan yakindan degen herseyi kotu karsi kavramla nitelersiniz.

bir de bu 'darbe' taniminizi yaylim yaylim yayar ve de sucla ozlestirirsiniz.

degmeyin keyfinize!

suclamak istediginiz herseyi onunla iliskilendirdiniz mi kim tutar sizi?

bunu yaparken, zorbalik, yalancilik, ikiyuzluluk, edepsizlik, zavallilik, acindirma, iftira gibi ne kadar erdemlilikten uzak yol varsa dener, tum bunlari zil takip oynayarak yaparsiniz.

ama ne icin?

bu kadar hirs, yalan, acgozluluk, edepsizlik, riya ile, bu kadar insanin hakkina kast ile, bu kadar kör göz kara yürek köle bedenle, bu kadar cesetle nereye?
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'den Avrupa'ya İmamoğlu ile dayanışma çağrısı
Yüzlerce öğrenciden ABD'yi terk etmeleri istendi.
Avrupa'da İmamoğlu çıkmazı: Çıkarlar mı değerler mi?

Gazze'de gıda stokları tükendi: Açlık krizi derinleşiyor
Suriye nasıl kutsallaştırıldı? Suriyeliler umutlu olabilir mi?
Penguen ve foklara da vergi uygulaması…
Trump'ın politikaları ABD'nin 50 eyaletinde protesto ediliyor.
Dünyadaki boykotlar: Kim neyi hedef aldı?

Trump: Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergisi oranı % 125'e çıkarılacak
Trump yeni gümrük vergisi tarifelerini açıkladı.
Avrupa’nın en az et yiyen ülkesi Türkiye: Fiyatlar 5 yılda % 1230 arttı!
Türkiye'de ekonomi bir kez daha belirsizlik döneminde
ABD-Çin hattında ticaret savaşı: “Soğuk Savaş’tan beri görülmemiş bir rekabet”

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN
Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Beyin çürümesi
"İNEK BAYRAMI" ekitap

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.

Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…
Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?
Devrimsel Bir Teknoloji: Kaykay Şasi
Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!
Türkiye OECD’de gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu 4. ülke
2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.

Kakao Endüstrisinde Çocuk İşçiliği: Tadı Kadar Tatlı Değil
Dan O’Dowd, Tesla’nın Zehirli Kültürü, Başarısız Abartı ve BYD’nin Yükselişi Üzerine
ANALAR(IMIZ) SİZLER ÇOK YAŞAYIN
Amerika dış yardım yumuşak gücünden vazgeçiyor mu?
Zelenski: Kolezyum Politikasının Kurbanı

KURBANIM BUGÜN
KAZ DAĞI
GÜNÜN HABERİ
NE İSEN O
KILAVUZ KARGA

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git