A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Türkiye bu eserlerin peşinde

Kategori Kategori: Ayorum Güncel | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: A Yorum | 02 Nisan 2012 03:32:51

Türk hükümeti, Amerika'daki J. Paul Getty Müzesi, New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi (Met), Cleveland Sanat Müzesi ve Harvard Üniversitesi'nin Dumbarton Oaks Araştırma Kütüphanesi ve Koleksiyonu'nda bulunan, Türkiye'den kaçırılmış eserlerin iadesini istedi. Amerikan gazetesi LA Times, ilk defa Türkiye'nin Amerikan müzelerinden geri istediği eserlerin listesini ortaya çıkardı.

Gazetenin haberinde, Türkiye'nin yasadışı kazılarla ortaya çıkartıldığına ve yurtdışına kaçırıldığına inandığı eserlerin J. Paul Getty Müzesi, New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi (Met), Cleveland Sanat Müzesi ve Harvard Üniversitesi'nin Dumbarton Oaks Araştırma Kütüphanesi ve Koleksiyonu'nda bulunduğu ve Türk hükümetinin bu müzelerle iletişime geçtiği belirtildi.

Gazeteye göre, Türkiye, Amerikan müzelerinden, Türkiye’nin arkeolojik alanlarından yağmalandığından şüphenilen tarihi eserleri kendisine iade etmesini istedi ve bunun gerçekleşmemesi durumunda ödünç taleplerini geri çevireceğini bildirdi.

Lidya Hazinesi geri alındı

Türkiye Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü, “Türkiye bir çatışma yaratmaya çalışmıyor. Biz işbirliğini geliştirmeyi ve bu müzelerin bizim bakış açımızı anlamalarını umuyoruz” derken, gazete Türkiye’nin İtalya ve Yunanistan’ın benzer itirazlarında elde ettikleri başarılardan esinlendiğini öne sürdü.

Bu müzelerde kendi topraklarından kaçırıldığına inandığı eserler için başlattığı mücadelede elde ettiği başarılar Türkiye’nin taleplerini güçlendirdi. Örneğin, 6 yıllık bir mücadelenin ardından Türkiye Met’ten Lidya Hazinesi’ni almıştı. Met eserleri, 1939 yılında müze yetkililerinin eserlerin yasadışı temelleri olduğu ve bunun saklanmaya çalıştıkları dair kanıtların ortaya çıkmasının ardından geri vermeyi kabul etmişti. Benzer bir örnek Yorgun Herakles Heykeli’nde yaşandı. Türkiye 1990’larda Perge’de yapılan bir kazıda heykelin alt kısmı ortaya çıkınca heykelin üst kısmını Boston MFA’dan istedi. MFA heykelin üst kısmını 1981’de New York’lu kolesiyonerler Leon Levy ve Shelby White’tan almıştı. MFA, heykelin üst kısmını Türkiye’ye iade etmeyi geçen Eylül ayında kabul etmişti. Bunların ardından gazeteye göre Türkiye 2010’da daha agresif bir yaklaşım benimsedi. Ay başında saygın The Art Newspaper dergisi, Türkiye’nin müzelerin ödünç isteklerini, kendi istekleri verilene kadar durduğunu, iki İngiliz müzesine ‘hayır’ dediğini yazdı.

Çok azında kayıt var

ABD’deki söz konusu müzelerden hiçbiri Türkiye’nin kendilerinden istediği eserlerin listesini yapmadı. Fakat LA Times, Türk yetkililerden ülkenin istedikleri eserler listesinin bir kısmını alabildi.

Listede eserlerin büyük çoğunluğunun müzeler tarafından 1960’lı yıllardan beri alındığı ve eserlerin büyük çoğunluğunun kime ait olduğuna dair tarihi kaydın çok azından  bulunduğu görülüyor. Bu da bu eserlerin yasadışı kazılarla çıkartıldığı iddialarını güçlendiriyor. İşte tüm bu iddialara neden olan o eseler:

-  Türkiye’nin Getty’den istediği 1 milyon doların (1 milyon 700 bin TL) üstünde değere sahip 10 eser, 1968 ile 1984 yılları arasında satıcılar, müzayede evleri ve koleksiyonerlerden alınmış. Bugün Getty’nin Basilica galerisinde sergilenen dört mermer eski mitolojik peri heykelini içeriyor. Müzedeki kayıtlara göre bu eserlerin büyük çoğunluğu, kaçakçılıkla ilgilileri olduğu bilinen tarihi eser tüccarları Elie Borowski ve Nicolas Koutoulakis’ten alınmış. Getty Türkiye ile konuşmalarına 1990’larda başladı. Getty sözcüsü Ron Hartwig, “görüşmelerin devam etmesini istiyoruz” diye konuştu.

-  Türkiye’nin Met’ten istediği 18 eser var. bunların hepsi 1990’da ölen koleksiyoner Norbert Schimel’e ait. Müze Schimel’in koleksiyonunu 1989 yılında almış ve eserlerin büyük çoğunluğu şimdi müzenin Antik Yakın Doğu Galerisi’nde sergileniyor. Met sözcüsü Harold Holzer, önce müzenin bu eserler için bir teklif aldığını reddetti. Daha sonra yaptığı bir açıklama ile Türkiye’nin Eylül ayında 18 eser hakkında bilgi istediğini, müzenin şimdi bu bilgiyi sağlama sürecinde olduğunu söyledi. Türk yetkililer Met’in tek cevabının, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazılan bir mektup olduğunu açıkladı.

-  Washington D.C.’de bulunan Dumbarton Oaks’da Sion Hazinesi olarak bilinen antik gümüş tabak ve diğer dekoratif eserler de Türkiye’nin geri almaya çalıştığı eserler arasında bulunuyor. Eserlerin 1960’larda Türkiye, Kumluca’da bulunduğu biliniyor. Eserler müze tarafından 1966 yılında özel bir koleksiyoner tarafından müzeye verilmiş. Bu koleksiyoner bu eserleri aynı yıl yine kaçakçılıkla adı anılan Yorgo Zakos’tan temin etmiş. Türkiye 1986’dan beri bu eserlerin geri döndürülmesini ve bu eserleri hazinenin şu anda Antalya’da bir müzede sergilenen geri kalanı ile birleştirmeyi istiyor.

-  Cleveland Müzesi’nden 21 eser isteniyor. Türk yetkililer henüz sorgu isteklerine dönüş olmadığını söylüyor. Müze sözcüsü, söz konusu eserlerin listesini yayımlamayı reddetti.

Kapalıçarşılı Yorgo’nun işi

Türkiye’den yurtdışına kaçırılan birçok eser 1960’lı yıllarda Kapalıçarşı’da kuyumculuk yapan Yorgo Zakos tarafından yabancılara satıldı. Anadolu sikkeleri ve antik kentlerden çıkarılan diğereserlerle ilgili bir bilim adamı kadar detaylı bilgilmere sahip olan Sakos, Sion hazinesinden çaldığı eserleri oe Amerikan Diplomat Robert Bliss ve eşine 1 milyon dolara satmış, eserler daha sonra çiftin kurduğu Dumberton Oaks Müzesi’nde sergilenmişti. Müzenin bağlı olduğu Harvard Üniversitesi, bu eserlerin yasadışı yollarla Türkiye’den çıkartıldığını yıllar sonra kabul etmişti. Yorgo Zakos ise yaşamını Yunanistan ve isviçre’de tamamlanmıştı.

Onlar başardı

Getty, Met, Cleveland, Boston Güzel Sanatlar Müzesi ve Princeton Üniversitesi Sanat Müzesi, 100’den fazla eseri İtalya ve Yunanistan’a geri verdi. Müzeler bu yüzden yapılmış işbirliği anlaşmalarını değiştirmek zorunda kaldılar. Son olarak temmuz ayında, İtalya Met ve Princeton’da 200  eser daha keşfettiğini açıkladı.














Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







BİZİM RADYO
radyo.ayorum.com'a HOŞ GELDİNİZ
Erdoğan'ın tek hedefi iktidarını korumak…
İşçiyi Bırak Kutlasın
Erişim engeli sonrası X'te Ekrem İmamoğlu akımı

Demokrasi Krizde mi? Gözden Kaçırmamanız Gereken 5 Sarsıcı Gerçek
10 soruda Trump'ın Gazze için sunduğu barış planı
İngiltere, Avustralya ve Kanada, BM Genel Kurulu öncesi tarihi adımla Filistin’i tanıdı.
Nepal, Bangladeş ve Sri Lanka’da halk liderleri devirdi.
Trump’ın yanıltıcı iddiaları!

Türkiye'de yoksulluk sınırı 88 bin liraya dayandı.
KKM'nin ülkeye maliyeti ne kadar oldu?
ABD'de gümrük gelirlerindeki artış, Temmuz'da rekor harcamalarla yükselen bütçe açığını frenleyemedi…
Çin yapay zekayla “yumuşak gücünü” artırıyor.
Avrupa nasıl Çin'le ABD'nin arasında kaldı?

Gençlerden sonra emekliler de yurtdışına gidiyor.
Cilt kanseri oranında dünyada başı çeken Avustralya'da güneş kremi skandalı.
Dünya Sağlık Örgütü: '7 Ağustos'ta Türkiye'de maymun çiçeği tespit edildi'
Yeni Zelanda'dan yeni turist politikası…
Dünyanın en eğlenceli 40 ülkesi seçildi.

Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN

KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…

Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.

Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez

AKIL...
KISA KESİLMİŞLER, AĞUSTOS 2025
ÖZERK, FEDERAL, KONFEDERAL
MÜNİH, 30 EYLÜL
DİL DEMİŞKEN

Kayyum
BU VATAN
HAFIZA-İ BEŞER
AMEN...
BASTİLLE

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git