A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Şah Fırat operasyonu ucuz bir Hollywood filmi!

Kategori Kategori: Söyleşi | Yorumlar 0 Yorum | 23 Şubat 2015 00:33:25

Suriye’de bulunan Süleyman Şah Saygı Karakolu’na yönelik olarak yapılan askeri operasyon gündeme bomba gibi düştü. Hükümet kanadı konuyu “başarılı bir operasyon” olarak sunuyor. Operasyonun üzerinden çok kısa bir zaman geçtiği için tüm taraflar görüşlerini ortaya koymadı. Biz de bu kafa karışıklığını ortadan kaldırmak için Siyaset Bilimci Tayfun Şahin’den konuyu değerlendirmesini istedik.



Sayın Şahin Türkiye güne Şah Fırat Operasyonuyla uyandı. Bu operasyon ne anlama geliyor?


Sabah saatlerinden beri medyaya servis edilen görüntüleri ve açıklamaları göz önüne alırsak konuyu bir cümleyle özetleyebiliriz: “Şah Fırat Operasyonu Ucuz Bir Hollywood Filmidir”. Özellikle bayrak dikme görüntüleri, tüm çekimlerin profesyonel bir ekip tarafından, ön hazırlık yapılarak gerçekleştirildiğini ortaya koyuyor. Hatta yurttaşlarımız internette “Raising the Flag on Iwa Jima” yazarlarsa karşılarına çıkan fotoğraflarla bugün servis edilen fotoğrafların benzerliğini kendileri de göreceklerdir. Maalesef ABD tarafından yoğun olarak kullanılan tekniklerle halkımız kandırılmaya çalışılıyor. Özenle çekilmiş görüntülerle kamuoyu “sözde bir kahramanlık” hikâyesine odaklandırılırken aslında büyük bir başarısızlığın üstü örtülmeye çalışılıyor.

Hükümetin yaptığı açıklamalardan çok farklı şeyler söylüyorsunuz. Resmi açıklamalara inanmamak için bir gerekçe var mı?


Söz konusu olan AKP hükümetiyse bu sorunun cevabını her yurttaş kolaylıkla verebilir. AKP’nin ve Erdoğan-Davutoğlu ikilisinin bugüne kadar sömürmediği bir olay kaldı mı? Türk milletine ne zaman doğruyu söylediler ki? Bakın daha önce dönemin Dışişleri Bakanı Davutoğlu’na ve dönemin MİT müsteşarına ait olduğu söylenen ve kamuoyunun zihnine “Gerekirse Suriye’ye 4-5 adam gönderirim. Türkiye’ye 8 füze attırır savaş gerekçesi üretirim.” cümlesiyle kazınan olayları hatırlayın. Karşımızda siyasal ikbal için her şeyi göze alan, Türk milletini her türlü tehlikeye atabilecek bir iktidar var.

Aslında bugünkü geri çekilme konusu Musul Başkonsolosluğu çalışanlarının IŞİD tarafından rehin alınması ve ardından serbest bırakılmasıyla da bağlantılı. O günlerde “IŞID’a ne verildi?” sorusunun cevaplardan biri “Süleyman Şah Türbesi’nin” boşaltılmasıydı. Bugünkü geri çekilme operasyonunu da tarihsel süreci içinde değerlendirmek lazım. Muhtemelen hükümet türbeyi boşaltma kararını çok daha uzun süre önce aldı ve bugün kameralar eşliğinde geri çekilme gerçekleştirildi. Bundan sonraki günlerde bol bol tank ve bayrak görüntüleri izleyeceğimiz anlaşılıyor. Televizyonlarda da haritalar, fotoğraflar, askerlik anıları vs üzerinden konu magazine edilecek gibi görünüyor.

Peki hükümet neden böyle bir oyuna ihtiyaç duysun? Böyle bir oyunun gerekçesi ne olabilir?


Baktığınız zaman resmi açıklamaya göre operasyonun gerekçesi olarak savaş şartlarının Suriye’de hâkim olması denilmiş. Bu gerekçe her halükarda komiktir. Suriye’deki savaş koşulları dün oluşmadı. Bahsedilen savaş koşulları yıllardır mevcut. Ancak Erdoğan’ın aynı savaş koşullarında yapmış olduğu açıklamalar var. Süleyman Şah saygı karakolu Türk toprağıdır. Eğer oraya saldırı olursa 75 milyona karşı yapılmış sayarız diyen Erdoğan’dı. Asıl soru budur? Ne değişti de bugün o bölge terk edildi? Değişen şeyleri söyleyelim. Erdoğan ve Davutoğlu hükümeti sıkıştı. Suriye’de işler tasarladıkları gibi gitmiyordu. Ama daha önemlisi Türkiye’de de işler rayından çıktı. Bakın birkaç gün önce muhalefet partileri Süleyman Şah Türbesindeki askerlerin rehin tutulduğunu dile getirdi. Bugün geri çekilişi görüyorsunuz. Hükümet, sıkıyönetim uygulamalarını “İç Güvenlik Yasası” adı altında Türkiye’ye dayatırken mecliste muhalefet milletvekillerini merdivenlerden aşağı atabiliyor. Böyle bir ortamda biriken tepkileri hafifletmek gerekiyordu. Hükümet benzer şeyleri seçim sürecinde de yapacak. Güçlü Türkiye, milliyetçilik vs söylemleriyle kitlelerden oy almaya çalışacaklar. Şah Fırat olarak isimlendirilen “geri çekilmeyi” de bu bakış açısıyla değerlendirmek gerekir.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 4 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'den Avrupa'ya İmamoğlu ile dayanışma çağrısı
Yüzlerce öğrenciden ABD'yi terk etmeleri istendi.
Avrupa'da İmamoğlu çıkmazı: Çıkarlar mı değerler mi?

Gazze'de gıda stokları tükendi: Açlık krizi derinleşiyor
Suriye nasıl kutsallaştırıldı? Suriyeliler umutlu olabilir mi?
Penguen ve foklara da vergi uygulaması…
Trump'ın politikaları ABD'nin 50 eyaletinde protesto ediliyor.
Dünyadaki boykotlar: Kim neyi hedef aldı?

Trump: Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergisi oranı % 125'e çıkarılacak
Trump yeni gümrük vergisi tarifelerini açıkladı.
Avrupa’nın en az et yiyen ülkesi Türkiye: Fiyatlar 5 yılda % 1230 arttı!
Türkiye'de ekonomi bir kez daha belirsizlik döneminde
ABD-Çin hattında ticaret savaşı: “Soğuk Savaş’tan beri görülmemiş bir rekabet”

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN
Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Beyin çürümesi
"İNEK BAYRAMI" ekitap

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.

Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…
Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?
Devrimsel Bir Teknoloji: Kaykay Şasi
Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!
Türkiye OECD’de gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu 4. ülke
2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.

Kakao Endüstrisinde Çocuk İşçiliği: Tadı Kadar Tatlı Değil
Dan O’Dowd, Tesla’nın Zehirli Kültürü, Başarısız Abartı ve BYD’nin Yükselişi Üzerine
ANALAR(IMIZ) SİZLER ÇOK YAŞAYIN
Amerika dış yardım yumuşak gücünden vazgeçiyor mu?
Zelenski: Kolezyum Politikasının Kurbanı

KURBANIM BUGÜN
KAZ DAĞI
GÜNÜN HABERİ
NE İSEN O
KILAVUZ KARGA

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git