A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Deniz Feneri davasında kimler yargılanmalı?

Kategori Kategori: Türkiye | Yorumlar 1 Yorum | Yazar Yazan: A Yorum | 12 Haziran 2009 14:21:48

Deniz Feneri davasında önemli gelişmeler yaşanıyor. Birincisi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, davanın uluslararası bir boyutu olması nedeniyle dava dosyasını Yargıtay Başsavcılığı'na gönderdi. Hukuksal olarak olması gereken budur. Çünkü dava dosyası, esasen iktidar partisi AKP'nin de içerisinde yer aldığı bir dolandırıcılık organizasyonudur.

İkinci gelişme ise davanın ana sanıkları durumunda olan RTÜK Başkanı Zahid Akman ile Kanal 7’nin sahibi Zekeriya Karaman’ın mal varlıklarının mahkeme kararı ile dondurulmasıdır. Bunlar davanın seyri hakkında bize somut bir fikir vermekle birlikte, davanın nereye doğru evrileceği konusunda şimdiden bir şeyler söylemek epeyce zordur.

Savcılık soruşturması kapsamında adı geçen toplam 18 kişinin ortağı oldukları şirketlerde sermaye azaltma yoluna giderek mal varlığını kaçırdıkları iddia edilmişti. “Alınan bu tedbir kararı ile şirketlerin bu şekilde boşaltılmasının önüne geçilmiş olacağını” vurgulandı. Birincisi davada ismi geçen birçok şirket sermayelerini önemli oranda azalttılar. Deniz Feneri ve Kanal 7 üzerine yazdığım yazı da belirttiğim gibi örneğin Kanal 7 sermayesini 14 milyon 190 bin TL’den 403 bin TL’ye indirdi. Bu uygulama birçok şirket kanalıyla gerçekleştirildi. Ayrıca kendi üzerlerindeki mal varlıklarının birçoğu satılmış gibi görünüyor. Örneğin Yargıtay Başsavcılığı’nın Kanal 7’nin sermaye indirimini iptal etmesi gerekir. Bunun adı çok açıktır ki para kaçırmadır. Örneğin Kanal 7’nin sermaye indirimine gitmesi ile sermaye indiriminden Zekeriya Karaman 5,1 milyon TL, Mustafa Çelik 3,5 milyon YTL, İsmail Karaman ve Ahmet Hüküm de yaklaşık 2,8 milyon TL'yi kendi hesaplarına aktardılar. Dosya’da çok açık olarak belirtildiği gibi soygun merkezi olarak kullanılan yer Kanal 7’dir. Davanın gelişme seyrini takip eden Karaman, ani bir kararla Kanal 7 şirketinin sermayesini neredeyse sıfırladı. Örneğin Kanal 7 Yönetim Kurulu üyeleri olan Mustafa Çelik, İsmail Karahan ve Ahmet Hüküm’ün mal varlıkları da en azında mahkeme sonuçlanan kadar dondurulmalıdır. Mal varlıklarının kaçırılmasına izin verilmemelidir.

Deniz Feneri adına toplanan paralardan 4 milyon Euro aktarılarak kurulan, Zekeriya Karaman ve Zahid Akman’ın da ortak olduğu şirketler hakkında nasıl bir yasal işlem başlatıldı? Bu ve benzeri sorulara çok açık yanıt verilmesi gerekiyor.

Zekeriya Karaman’ın bilgisi ve onayı ile Deniz Feneri paraları ile kurulan Çeşme Dalyan'da 3,3 milyon Euro'ya, Kuşadası'nda ise 2,5 milyon Euro’ya satın alınan şirketlere (Apart-Otellere) el konulacak mı? Ya da bu şirketlerin akıbeti ne durumda? Yapılan bir araştırma söz konusu mu?

Deniz Feneri parası ile satın alınan ve Erdoğan’ın oğlunun da ortak olduğu 2,5 milyon Euro ödenerek satın alınan gemiye tedbir kararı konuldu mu veya böylesi bir çalışma var mı?

Ayrıca dava dosyası incelendiğinde kimler hakkında soruşturma açılması gerektiği çok net olarak ortaya çıkar. Bu bakımdan sorunu Zekeriya Karaman ve Zahid Akman ile sınırlamak davanın başından itibaren hedefinden saptırılması anlamına gelir. Şaibeye yer vermemek için soruşturmanın kapsamlı ve çok açık olarak yürütülmesi gerekir.

Dava dosyasına bakıldığından kimlerin yargılanması gerektiğine dair çok somut isimler var. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

Deniz Feneri Soygun Şirketini ilk elden organize edenler ve Derneğin banka hesabından 9.978.000 Euro çeken MEHMET GÜRHAN, 6.351.000 Euro çeken FİRDEVSİ ERMİŞ, 2.255.000 Euro çeken MEHMET TAŞKIN.

Deniz Feneri adına toplanan paralarla yurtdışında şirket kurup ortak olan ve ayrıca Kanal 7’ye yaklaşık olarak 7 milyon Euro aktarılmasını sağlayan ZEKERİYA KARAMAN, ZAHİD AKMAN, MUSTAFA ÇELİK, İSMAİL KARAHAN ve AHMET HÜKÜM.

Deniz Feneri tarafından çanta ile kendisine gönderilen ve bir biçimiyle kabul ettiği 2,5 milyon Euro için, 'bana doğrudan verilmedi, başbakanlığın hesabına yatırıldı' diyen TAYYİP ERDOĞAN.

Deniz Feneri parası ile satın alınan geminin yüzde 40’ına ortak olan BİLAL ERDOĞAN.

Parlamento başkanıyken meclisten 7 tır eşyayı Deniz Feneri’ne aktarıp, başarı madalyası veren, bugünün Başbakan Yardımcı BÜLENT ARINÇ.

Deniz Feneri’nden gönderilen 2 milyon Euro’yu uluslararası İslamcı örgütleri finanse etmekte kullanan, Erdoğan’ın eski başdanışmanı, bugünkü Dışişleri Bakanı AHMET DAVUTOĞLU.

Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanı olduğu dönemde Belediye’ye bağlı 30’a yakın şirketin hesaplarının ve aynı zamanda Deniz Feneri’nin de hesaplarının bulunduğu Vakıflar Bankası’nın (Vakıfbank) Valide Sultan Şubesi’nde Müdür olan ve aynı zamanda Erdoğan tarafından Başbakanlığa bağlı devletin ‘örtülü ödenek’ kurumunun başına getirilen MAKSUT SERİM.

SERİM'den sonra bankanın Valide Sultan Şubesi’nde Müdür olarak Deniz Feneri parasını değerlendirme yetkisine sahip olan ve 2005 yılında emekli olduktan sonra Erdoğan tarafından Vakıfbank Genel Müdürlüğü’ne getirilmesiyle, Almanya, Avusturya gibi Avrupa’nın farklı ülkelerden Türkiye’ye Deniz Feneri’ne ait olan paranın transfer işini kontrol eden BİLAL KARAMAN.

Yetkisi olmadığı halde Deniz Feneri parası ile kurulan şirketlere usulsüz kredi veren, ayrıca Türkiye’ye para transferinde kilit rol oynayan, davanın Alman Federal Savcılığı tarafından açılması ile hemen apar-topar Türkiye getirilen dönemin Vakıfbank Frankfurt Şube Müdürü METİN ÖZETÇİ.
 
10 Haziran 2009
Mustafa Peköz

Kaynak : sendika.org

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

deniz { 12 Haziran 2009 14:26:40 }
Eşşeği saldım çayıra / Otlayıp karnın doyura

Gördüğü düşü hayıra / Yoranın da avradını

Münkir münafığın soyu / Yıktı harap etti köyü

Ölüsüne bir tas suyu / Dökenin de avradını

Derince kazın kuyusun / İnim inim inilesin

Kefen dikmeye iğnesin / Verenin de avradını

Dağdan tahta getirenin / Iskatına oturanın

Talkınını bitirenin / İmamın da avradını

Gammaz ile madrabazın / Malı vardır da yemezin

İçi sinmeyip namazın / Kılanın da avradını

Kazak Abdal söz söyledi / Cümle halkı dahl'eyledi

Sorarlarsa kim söyledi / Soranın da avradını
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Avustralya ve AB teknoloji devleri çocukların sosyal medya erişimini nasıl sınırlandırıyor?
DEVLETLERÜSTÜ ŞİRKET-LER ve BAŞKAN
Türkiye’de Hayvan Hakları İhlallerine Hasidik – Kabala Perspektifinden Bir Bakış
Saraybosna'da "keskin nişancı" iddiasına soruşturma
Yeni e-postalar: Epstein'a göre Trump kurbanlarından biriyle 'saatler geçirdi'

Çocuklar için bir öğün: bütçenin %1,5’inden başlayan dünya ölçeğinde bir adalet mücadelesi
Çin'in 'Salam Dilimleme' Stratejisi: Pekin, Güney Çin Denizi'nin Haritasını Nasıl Yeniden Çiziyor?
Trump, Veliaht Prens ve Kaşıkçı'nın Öldürülmesi
Güvenilir Kaynaklar Kamuoyunu Nasıl Şekillendiriyor ve Haber Seçiminiz Neden Düşündüğünüzden Daha Önemli?
Eylemde Kozmopolitanizm: İnsan Ticaretiyle Mücadelede Küresel Yönetişim

Kalkınma Hakkında Yanlış Bildiğiniz Şaşırtıcı Gerçek
Avustralya - Çin İlişkileri: Avustralya'da Kavga
Gri listeden çıktık ama... AB'nin 2024 Türkiye raporu'ndan çıkan şaşırtıcı gerçekler!
Çin'in beş yıllık planları dünyayı nasıl değiştirdi?
Türkiye'de yoksulluk sınırı 88 bin liraya dayandı.

Köpek ve insanların bazı duyguları aynı genetik kökene sahip
Motokuryelerin Sessiz Çığlığı: Sokağın Gölgesinden Yükselen Sınıf Mücadelesi
Gençlerden sonra emekliler de yurtdışına gidiyor.
Cilt kanseri oranında dünyada başı çeken Avustralya'da güneş kremi skandalı.
Dünya Sağlık Örgütü: '7 Ağustos'ta Türkiye'de maymun çiçeği tespit edildi'

Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…

Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.

Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez

İŞGALİN KARANLIĞINDA BİR IŞIK: Veciye Kaşka’yı Unutmayalım
2025 Hazar Türk-Musevi Hakanlığı: Tarih Yeniden Yazılsaydı Dünya Nasıl Görünürdü?
Sürgün Devrim girdabında Isaac Deutscher ve Avraham İşcen
Eriyen Şövalyenin Gölgesinde Devrimci Moses Hess
Kalamış ve Fenerbahçe Kıyıları Tarihiyle, Belleğiyle, Halkıyla Var Olan Bir Yerin Suskunluğa Kurban Edilmesine İzin Vermeyeceği…

Büyük Konuşmak
HUKUK KARGAŞASI
HAİN Mİ ARARSINIZ
KANAS
Kayyum

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git