A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Türk gençleri kaçıyor

Kategori Kategori: Araştırma | Yorumlar 0 Yorum | 22 Ağustos 2017 01:26:55

Ülkenin en parlak gençleri yurtdışına gitmenin yollarını arıyor. Yabancı liselerin mezunlarının yaklaşık yarısı yurtdışındaki üniversitelere başvurdu. Eğitim için yurtdışına gitmek isteyen gençlerin oranı geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 30 oranında arttı. Aileler çocuklarını lise düzeyinde yurtdışına yollamak için seçenek arıyor. ABD geçen yıllara göre daha az talep görürken, Kanada ve Almanya üniversite öğrenimi için en çok istenen ülkeler.



Örneğin, Kanada’daki bir üniversiteye önceki yıllarda ortalama 100 Türk öğrenci başvururken, bu sayı bu yıl 800’e çıkmış. Almanya’daki üniversitelere başvuru sayısı da üçe katlanmış. Her okul türünde yurtdışına gitmek isteyen öğrenci var ama ülkenin en yüksek puanla girilen liselerin mezunlarının yükseköğrenim için başka ülkeleri tercih etmesi, geleceğe yönelik kaygıları artırıyor. Özel yabancı liselerde okuyan her iki öğrenciden biri yurtdışındaki üniversitelere başvurdu. Her yıl yarıdan çoğu Türkiye’deki üniversiteleri tercih eden İstanbul Erkek Lisesi mezunları bu yıl daha çok Almanya ve diğer ülkelerdeki üniversitelerde okumak üzere harekete geçti. Yurtdışındaki kimi üniversitelere girebilmek için açılan sınavlara hazırlık kurslarına devam eden öğrenci sayısı üçe katlandı.

Kanada yıldız oldu

Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği yönetim kurulu üyesi Aslıhan Özenç, yurtdışındaki okullara isteğin artmasına yönelik istatistik verileri şöyle sıraladı: “Genel olarak üniversite seviyesinde yerleştirme yapan bütün danışmanlık kurumları ve lise danışmanları yurtdışına giden öğrenci sayısının arttığını belirtiyor. Verilen yüzdelere bakılır ise ortalama da yüzde 30 gibi bir oran vermek gerçekçi olur. Ancak bu artış geçen yıllardaki gibi Amerika yoğunluklu değil, tam tersine Amerika’ya giden öğrenci sayısı artış göstermediği gibi yüksek eğitim gideri olan üniversitelerde yüzde 50’ lere yakın düşmüş. Amerika’nın iddialı ve pahalı üniversitelerine başvurudaki düşüş, doların yüksek olması ve bu üniversitelere girebilecek öğrencilerin başka üniversitelerde burslu yerleştirmeleri kabul etmelerinden kaynaklanıyor olabilir. Asıl büyük artış Kanada ve Almanya başvurularında görünüyor Kanada’nın en iddialı üniversiteleri ile yaptığımız görüşmeler gösteriyor ki başvurular, geçen yıla göre 100’lerden 800’lere kadar artmış. Kanada, hem Fransızca hem İngilizce eğitim alınabilen ve çok yüksek kalitede eğitim alınabilen bir ülke ol- Yurtdışına kaçış Ülkenin en parlak gençleri yurtdışına gitmenin yollarını arıyor. Yabancı liselerin mezunlarının yaklaşık yarısı yurtdışındaki üniversitelere başvurdu ması, öğrenciler için eğitim ve eğitim sonrası fırsatları, Kanada Doları’nın düşüklüğü nedenleri ile bu yılın Amerika kıtasındaki yıldızı oldu.

Almanya’ya büyük talep

Almanya’da da başvurular, Alman Akademik Değişim Servisi’nin (DAAD) verilerine göre üçe katlanmış. Bunun sebebi de kaliteli ve daha ekonomik eğitim. Almanya’da, Almanca bilmeyen öğrenciler bir yıl kadar Almanca öğrendikten sonra devlet üniversitelerinde sadece harç bedeli ödeyerek ücretsiz eğitim görebiliyorlar. İngiltere’de ise lisans başvurularında üniversitelerin verdikleri bilgilere göre yüzde 15 kadar bir artış var geçen yıla oranla. İtalya aynı şekilde başvuruların üçe katlandığı ülkelerden. Her geçen yıl daha çok alanda İngilizce eğitim açan ve dünya sıralamasında üst seviyelerde bulunan üniversiteleri ile İtalya, Türkiye’den giden öğrencilerin daha ekonomik ve kaliteli eğitim için sanat ve idari bilimlerde tercih ettiği ülkelerden biri. İsveç gibi kuzey ülkelere olan ilgi de ikiye katlanmış durumda. Yine ekonomik ve kaliteli eğitim alternatifi ve gençlerin okurken çalışabilme fırsatları bu artışın sebebi. Polonya, Macaristan başvuruları da geçen yıla göre İngilizce eğitim ve maliyet avantajları nedeni ile artmış durumda. Son yıllarda Çek Cumhuriyeti’nde eğitime olan ilgi de arttı. “

Öğrenciye daha cazip

Öğrencilerin, “kaliteli eğitimi nerde ucuza alırız ve sınav stresi olmadan üniversite eğitimimize geçebiliriz” diye araştırma yaptıklarını belirten Özenç, “Bu araştırmalar sonucunda iki yıl boyunca üniversite sınavına hazırlanmak için dershane maliyeti ve ardından da sınav sonucuna göre yerleştirme riskli geliyor. Garantili, düşük maliyetli, sınav stressiz alternatifler yurtdışını gençler için daha da cazip hale getiriyor’’ dedi. Özenç, lise seviyesinde alternatifler arayarak çocuklarını yurtdışına göndermek isteyen ailelerin sayısının arttığını, SAT ACT gibi uluslararası sınavlara hazırlık kurslarındaki öğrenci sayısının üçe katlandığını söyledi. Bu sınavlar sayesinde burs da alınabildiği için daha erken hazırlanılmaya başlandığına dikkat çeken Aslıhan Özenç, “TOEFL, IELTS sınav hazırlık öğrencilerimizin sayısı da 3 katından fazla bu sene. Bu da gösteriyor ki gelecek sene de yurtdışına gitmeyi planlayan öğrenci sayıları fazla olacak’’ diye konuştu.

İsveç yüzde 60

İsveç İstanbul Konsolosluğu yetkililerinin verdiği bilgilere göre, bu ülkedeki üniversitelere başvuru, yüzde 60 oranında artmış. Bu ilginin en büyük nedenlerinden birinin İsveç’in, insan haklarına, çocuk haklarına, kadın haklarına en çok değer veren ülkelerden biri olduğunu belirten Konsolosluk yetkilileri, “Ayrımcılığın olmadığı bir ülkede çok rahat bir öğrencilik hayatı sürdüme şansı var. İsveç, öğrenciyken çalışma hakkı veriyor ve saat sınırlaması yok. Burs olanakları da çok ve İsveç için önemli olan kaliteli öğrenci. Eğitim ezbere değil yaratıcılık üzerine’’ dediler.

Mezunlar kalmak istemiyor

-Fransız okulları: Her iki öğrenciden biri başvurdu. Yani başvuru oranı yüzde 50’ye yakın. Bu okulların mezunlarında, sadece Fransa’daki üniversitelere değil, ABD, İngiltere ve Kanada’ya başvuru sayısında da artış gözlendi.

-SEV Liseleri: Sağlık ve Eğitim Vakfı’na (SEV) bağlı Üsküdar Amerikan Lisesi, Tarsus Amerikan Koleji ve İzmir Amerikan Koleji’nde her sene mezunların üçte biri yurtdışına üniversitede okumaya gidiyor. Bu yıl da rakamın önceki yıllardaki gibi olacağı tahmin ediliyor.

-Robert Koleji: Mezunlarının da yaklaşık yarısı yurtdışındaki üniversitelere başvurdu. Kaç öğrencinin başvuruda bulundukları üniversitelere kabul edileceği henüz belli değil.

-Alman Lisesi: Mezunların yaklaşık yarısı yurtdışındaki üniversitelerde öğrenim görecek.




Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL
REMZİ RAŞA’YI ANMAK İÇİN

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.
Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti

2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git