A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

    s a l ı   |   e y l ü l   23, 2025  
   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Kara Delik

Kategori Kategori: Nalına Mıhına | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Metin Atamer | 11 Ocak 2016 12:35:42

Bir dönemin bittiğini, yeni bir dönemin başladığını aklına getiren toplumun günümüzde çoğalmaya başlamasını izlemek, ileriye dönük planlarda hayal gücünü zayıflatmaktadır. Gelecek için plan yapmak, daha iyi yaşam için insanların hayal kurmasının elinden alındığını izlemek bile, ülke insanının canını acıtmaktadır.

Kime ne şekilde hayal kuracağının dikte edildiği bir yaşamın, gelecek nesillere ne vaad edeceğini, topluma ne katacağını bilememekteyim. Hayatta amacınız yoksa, yaşamanın nasıl bir anlamı olur, tarif bile edemiyorum. Bu nedenle hayalimi yok sayamamaktayım. İnsanın bir hayali yoksa, bilmediği bir boşluk için güncel hayatta uğraşı verilir mi? Bir amaç, bir hedef olmazsa buna hayat denir mi?

Hani uzay biliminde bir kara delik vardır ya, burada ne olduğunu ne olmadığını kimse bilmez. Hatta Hubble teleskopu bile bu karanlık delikte ne olduğunu gösterememekte. Bizim de ülkemizde bu kara deliği yaşadığımızı düşünmekteyim. Bu kara delik için insanın uğraşı vermesi ne kadar başarılı olur bilemiyorum. Karanlık nokta veya deliğin ne kadar geniş, ne kadar derin, ne kadar büyük olabileceğinin bile tahmin etmek için ışık yılı kullanıldığını bilmem hatırlıyor musunuz?  İnsan hafsalasının alabileceği bir mikyasta olmamakta. Işık Yılı tabiri kullanılmakta. Yani C (3  x 10 üstü 8 metre saniye) ile ifade edilen ışık hızının bir yılda kat ettiği bir mesafenin, katları ile izah edilebilen bir boşluk.

Hubble teleskobunun uzayda çektiği bazı fotorafları NASA’nın sayfasından izlerken büyük mutluluk duyuyorum. Ancak bu güzelliklerin bir köşesinde böyle bir kara deliğin var olmasını bilinmeyen bir geleceğin de saklı olduğuna bağlıyorum. Ne olmadığını bilmemekle birlikte ne olduğunu da bilmemek size ne ifade eder, hiç düşündünüz mü? Bilmediğimiz bir sonsuzu hayal gücümüzün dışında tutmaya çalışmaktayız.

Ülkemizde uzayın bir kesitini izlemek mümkün görünmekte. Yenilenen milletin vekillerinin toplandığı Meclis’in çalışmaya başladığını izlemekteyiz. Değişen Meclis aritmetiği, yenilenen bazı yüzler, erkek egemen bir yapının bazı dikenli ve dikensiz bayan çiçeklerle süslenmesi ile bu yasama takviminde bazı konuların değişmesini beklemenin halk olarak hakkımız olduğuna inanmaktayım.

Hatta 2 metrekare çalışma ofisleri değişti, yeni yerlerinde daha ferah bir ortamda ülkeye aynı kaosu yaşatmaktalar. Herşey değişti amma değişmeyen tek konu bir adamın bitmeyen tükenmeyen ihtirasının orta noktası, yani boşlukta bilmediğimiz kara delik misali bir KABUS hiç gündemden düşmemekte. Başkanlık ihtirasının parlementer demokrasi yaşayışının üzerine çökmeye başlaması, ülkenin önemli konularını bir kenara itmektedir.

Güney Doğu kan ağlamakta,  yollar, mahalleler yerle bir edilmekte. Yasak sokakları, kapalı kapıları, kapalı iş yerlerini, hayatın felç olmasını bir kenara bırakıp, illa yeni bir anayasanın ve içinde Başkanlık sisteminin olmazsa olmaz ön koşul olarak,  hasta yurdum insanına ilaç olarak yutturulmaya çalışıldığını izlemek, yurdum insanına kara delik gibi gelmekte.  

Kara deliğe umutla bakmaya çalışan gariban vatandaşın olmayan umudu olarak muhtarlara 854 rakımlı Beştepe’de, ulufe diye örtülü ödenekten öşür dağıtılıp, taraftar toplanması, yurdum insanına kara deliği ne kadar aydınlatır diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Erdoğan'ın tek hedefi iktidarını korumak…
İşçiyi Bırak Kutlasın
Erişim engeli sonrası X'te Ekrem İmamoğlu akımı
Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli

İngiltere, Avustralya ve Kanada, BM Genel Kurulu öncesi tarihi adımla Filistin’i tanıdı.
Nepal, Bangladeş ve Sri Lanka’da halk liderleri devirdi.
Trump’ın yanıltıcı iddiaları!
Bir pedofil MAGA'yı nasıl bozdu?
ABD’nin Venezuela hedefi ne?

Türkiye'de yoksulluk sınırı 88 bin liraya dayandı.
KKM'nin ülkeye maliyeti ne kadar oldu?
ABD'de gümrük gelirlerindeki artış, Temmuz'da rekor harcamalarla yükselen bütçe açığını frenleyemedi…
Çin yapay zekayla “yumuşak gücünü” artırıyor.
Avrupa nasıl Çin'le ABD'nin arasında kaldı?

Gençlerden sonra emekliler de yurtdışına gidiyor.
Cilt kanseri oranında dünyada başı çeken Avustralya'da güneş kremi skandalı.
Dünya Sağlık Örgütü: '7 Ağustos'ta Türkiye'de maymun çiçeği tespit edildi'
Yeni Zelanda'dan yeni turist politikası…
Dünyanın en eğlenceli 40 ülkesi seçildi.

Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN

KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…

Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.

Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez

KISA KESİLMİŞLER, AĞUSTOS 2025
ÖZERK, FEDERAL, KONFEDERAL
MÜNİH, 30 EYLÜL
DİL DEMİŞKEN
BABAM

Kayyum
BU VATAN
HAFIZA-İ BEŞER
AMEN...
BASTİLLE

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git