A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

DAVALAR -II-

Kategori Kategori: Ayorum Güncel | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Gündoğdu Gencer | 15 Ağustos 2013 11:05:09

"Kalsın benim davam, divana kalsın" - Pir Sultan Abdal - Stalin Sovyetlerde terör estirmeye başlamadan birkaç yıl önce, 30 Ocak 1933’te Almanya’da Adolf Hitler bir koalisyon hükûmetinin başında Şansölye (Başbakan) olarak iktidara geçmişti. Hitler, Devlet Başkanı Von Hindenburg’tan Reichstag’ı (Parlamento) feshedip seçimlere gidilmesini istemişti. Seçim tarihi 5 Mart 1933’tü.

Sol partiler birbirleriyle didişmekten Hitler’in hızla güç kazanmasına engel olamamışlardı. 27 Şubat 1933 gecesi Berlin itfaiyesi Reichstag’da yangın çıktığını ve söndürülünceye kadar binanın hemen hemen tamamen yandığı haberini veriyor. Hitler ve yakın adamları arabayla olay yerine gidiyorlar. Göring “Bu komünistlerin işi! Bir tanesi yakalandı bile” deyince Hitler bunun “ilâhi bir işaret” olduğunu ve komünistlerin darbe yapmaya hazırlandığını söylüyor. Ertesi gün bir yandaş gazete olan Vossische Zeitung “hükûmet bu durumun devlet ve millet için büyük bir tehlike oluşturduğu görüşündedir” diye yangın haberini veriyor. Bu yangının arkasında Hitler’in olup olmadığı halâ tartışma konusu olsa bile Hitler'in "dikensiz gül bahçesi” arzusuna çok iyi ve zamanında hizmet ettiği tartışılamaz.

Alman Anayasasının 18. Maddesi olağanüstü durumlarda Devlet Başkanına “kanun hükmünde kararname” çıkarma yetkisi tanımaktaydı. Aynı yetkinin Başbakan (Şansölye) tarafından kullanılabilmesi için meclisin üçte iki çoğunluğu gerekiyordu ve Hitler’in Nazi Partisi yalnızca yüzde 32 çoğunluğa sahipti. Yangının ertesi günü Hitler Anayasanın 48. Maddesi uyarınca Hindenburg’a Meclis Yangını Kararnamesi’ni imzalattı. Bu kararnameyle çoğu özgürlükler askıya alındı ve Nazi rejimini desteklemeyen yayınlar yasaklandı. Yakalanan kundakçı Marinus van der Lubbe bu işi kendi başına yaptığını söylediyse de çok iyi bir hatip olan Hitler yangını bir komünist darbenin ilk işareti olarak gösterip halkı galeyana getirdi, binlerce komünist hapse atıldı, daha önce yüzde 17 oy alan Komünist Partisi kapatıldı. 5 Mart seçimlerinde Nazi Partisinin oyları yüzde 33’ten yüzde 44’e yükseldi. Yüzde 8 oy alan Alman Ulusal Halk Partisi’nin de desteğiyle Hitler yüzde 52 çoğunluğa sahip oldu. Ama “kanun hükmünde kararname” çıkarmak için gerekli olan üçte iki çoğunluğa erişemedi. Ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti milletvekilleri Hitler’in organize çeteleri SA tarafından sindirilerek meclise gelmeleri engellendi ve Alman Ulusal Halk Partisi’nin, Katolik Merkez Partisinin ve diğer ufak partilerin desteğiyle Hitler hedefine ulaştı. Artık Hitler’in kararnameleri kanun hükmünde idi ve sandıktan çıkan Hitler 27 Mart 1933’te resmen diktatör olmuştu.

Yangının hemen ardından Leipzig Duruşmaları diye bilinen mahkeme başladı. Marinus van der Lubbe ile birlikte üç komünist Bulgar Georgi Dimitrov, Vasil Tanev and Blagoi Popov sanık sandalyesindeydiler. Duruşma sırasında Hitler’in sağ kolu Görüng tanık olarak dinlendi. 4 Kasım 1933’te Göring ile Dimitrov arasında mahkemede şöyle bir konuşma geçti:

Dimitrov: Holandalı komünist Van der Lubbe yakalndığı zaman üzerinde pasaportunun ve Komünist Partisi üyelik kartının çıktığını söylediniz. Bu bilgileri kimden aldınız?

Göring: Polis bütün âdi suçluların üzerini arar ve sonucu bana bildirir.

Dimitrov: Van der Lubbe’yi tutuklayıp üzerini arayan üç görevli üzerinde böyle bir kart bulunmadığını beyan ettiler. Bu kartın bulunduğu raporu nereden geldi acaba?

Göring: İçişleri Bakanı olarak böyle ufak tekefek ayrıntılarla ben uğraşmam. Benim işim bu suçun sorumlusu olan Partiyi, onun mentalitesini ortaya çıkarmaktır.

Dimitrov: O dediğiniz mentalite bugün dünyanın altıda birine hakimdir ve Sovyetler Birliğidir.

Göring: Alman halkının bildiklerini söyleyeyim. Sizler Meclisi yakmak için Almanya’ya gelen komünist suçlularsınız. Siz bir hiçsiniz, aşağılık suçlularsınız ve darağacına yakışırsınız

Mahkeme sonunda yalnızca Van der Lubbe’yi mahkûm etti ve üç Bulgar komünisti akladı. Bu sonuç üzerine küplere binen Hitler Volksgerichtshof (Halk Mahkemesi) diye bilinen Sondergericht (Özel Yetkili Mahkemeleri) kurdu. Bu mahkemeler anayasal hukuk kuralları dışında hareket ederek çok geniş kapsamlı “politik suçlar“ı yargılamakla görevliydi. Bu suçlar arasında karaborsacılık, iş yavaşlatma, yenilgi mentalitesi ve vatana ihanet bulunmaktaydı. Bu suçlar mahkemece Wehrkraftzersetzung (Savunma kapasitesinin yıpratılması) olarak yorumlanıp sanıklar çoğu kez ağır cezalara, idama mahkûm ediliyordu. Mahkeme Başkanı Roland Freisler çok kez savcı gibi davranıyor, sanıkları suçluyor ve savunma avukatlarına söz vermeden hükmü açıklıyordu. Bu Freisler “ıslah olamaz küçük yaştakiler” kavramını icat edip ilk kez Almanya’da küçük yaştakilerin idamına yol açtı. 1933 ile 1945 arasında, Hitler’in iktidarda olduğu 12 yıl boyunca bu “Halk Mahkemeleri” en az 72 çocuğu idam etti. Bunlar arasında 1942 yılında savaş karşıtı bildiriler dağıtan 16 yaşındaki Helmuth Hübener de vardı.

Nazilerin “parazit” olarak tanımladığı kişiler, “safkan Alman” olmayanlar zaten yargılanmalarına bile gerek görülmeyen suçlulardı. Yahudiler, Çingeneler, Slavlar, eşcinseller, komünistler, untermenschen (alt-insan) olarak tanımlanan 6 milyon insan mahkeme yüzü bile görmeden yok edildiler. Almanlara reva görülen mahkemeler de tam anlamıyla “kanguru mahkemeleri” idi. Bu duruşmalara Stalin’inkiler gibi “show trial” (gösteri/göstermelik duruşmalar) demek bile fazla olurdu.

20 Temmuz 1944’te Hitler’e yapılan suikast girişiminin ardından 7 Ağustos’ta mahkemeye çıkarılan 8 kişi arasında 62 yaşındaki Mareşal Witzleben de vardı. Mahkeme Freisler’in “Alman halkının tarihindeki en korkunç suçlamalar hakkında hüküm vereceğim” demesiyle başladı ve sanıkları aşağılayıp hakaret ederek devam etti. Avukatlar sanıklardan uzağa oturtulduğu için duruşma sırasında müvekkilleri ile görüşemediler ve avukatların savunmaları Freisler tarafından kesildi. Sonunda Witzleben dayanamayıp şöyle bağırdı: “Bizleri cellada teslim edebilirsiniz. Üç aya kalmaz, öfke ve acı içindeki halk sizleri sokaklarda çamurların içinde sürükleyecektir”. Sanıkların hepsi idama mahkûm edildi ve asıldılar. 3 ay değil ama yaklaşık 9 ay sonra Witzleben’in dedikleri oldu. 1 Mayıs 1945’te, 1933’te seçimle iktidara gelip, dikta rejimini kuran, II. Dünya Savaşında yaklaşık 60 milyon insanın ölümüne neden olan bir diktatörün daha sonu geldi.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 2 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış




Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…
Türkiye raporu: Özgürlükler ciddi zarar gördü

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL
REMZİ RAŞA’YI ANMAK İÇİN

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti
İnsanlık için küçük ama Türkiye için çok büyük bir adım

Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.
Dünyada zorla çalıştırılanların sayısı artıyor.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git