A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...
 

 

yazi dizileri

 
Editorun sectikleri
İsteseniz de istemeseniz de
ekitaplar hediyemizdir
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış
Mezarlıklara bakış açınızı değiştirme vakti!
Anı yakalamak
Pasaportun yolculuğu
Tarihsel olan nesnel olmaya kapalı mı?
Narsisizm nedir?
Hangi inanç bu kanlı elleri temizler?

İsteseniz de istemeseniz de….
“İsteseniz de istemeseniz de Kanal İstanbul'u yapacağız” dedi her şeye muktedir, Adalet ve Kalkınma Partisi Başkanı, seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan. Bazılarının deyimi ile Başkan bazıların deyimi ile Reis. Reis haklı, madem seçtiniz katlanacaksınız. Kısmet olur da yapılırsa, yeni seçimlere kadar isteseniz de istemeseniz de katlanacaksınız… İşte ileri demokrasi!

Avustralya Müslüman toplumuna musallat olmuş “liderler”
Avustralya’da Müslüman toplumu ilgilendiren her krizde olduğu gibi, Paris saldırılarının ardından yine pot üstüne pot kırıldı. “Avustralya Büyük Müftüsü” ünvanına sahip bir yetkili “saldırılar üzücü ama, bu olaylara neden olan faktörler de var..” deyince şimşekleri üstüne çekti.  ...Devamı.»

Bırakın çocuklar kendilerini buralı hissetsin
Ulusal marş itirazı, Müslüman toplumun kendi kendisini yabancılaştırması yönünde bir çaba Avustralya’da köktendinci bir İslami grup, geçtiğimiz günlerde çocuklarına okulda Avustralya milli marşının zorla söyletilmesine karşı çıktı.  ...Devamı.»

“Zaten Aziz Nesin de yüzde 60’ı aptaldır demişti” geyiği..
1 Kasım seçimi bitti ve son dönemlerin bu en sevimsiz ukalalığı yine piyasaya çıktı. Hızını alamayanlar, Aziz Nesin’i de çiğneyip bu rakamın aslında çok daha yukarılarda olduğu “tesbit”ini yapıyor. “Aptallar çok fazla. Biz sayıca azız, ama akıllıyız”.  ...Devamı.»

Gurbetçi oyları yine belirsizliğe gitti
Türkiye’deki seçimlerde oy kullanma hakkı, yurt dışında yaşayan vatandaşlar için beklemedikleri bir sürpriz oldu. Talep etmediğimiz halde bize verilen bu hakkın, işimize nasıl yarayacağını henüz anlayabilmiş değiliz. Bizler Avustralya’da vergilerimizi veriyor, ve karşılığında sorunlarımızı dinlemekle yükümlü bir siyasi temsilciye sahip oluyoruz. Bağlı olduğumuz seçim bölgesindeki milletvekilinin kapısı bize her zaman açık.  ...Devamı.»

Kendi kendini yabancılaştıran azınlıklar
Avustralya’da köktenci dinci unsurlar tarafından kandırılmaya yatkın genç insanlarla ilgili tartışmalar sürüyor. Bazı araştırmacılar belirli etnik grupların bu ülkede yabancılaştırıldığı, ayırımcılığa uğradığı üzerinde duruyor. Bu durumdaki insanların aidiyet hissi için aşırı uçlara yöneldikleri görüşüne katılmak mümkün.  ...Devamı.»

Irkçılık mıydı ayağımıza dolaşan?
Bodrum sahilindeki çocuğun unutulmaz fotoğrafı, Suriye’den kaçan mültecilerin durumunu tüm insanlığa hatırlattı. Ancak bu insanlar Türkiye’den de kaçıyorlardı. Biz ise bunu görmeye yanaşmadık her nedense.. Sığınmacılara Türkiye’de hükümetin ne kadar yardımcı olduğu tartışılabilir. Ancak Türkiye kamuoyunun ve sivil toplum kuruluşlarının yardıma hiç de istekli olmadığını vurgulamak gerekiyor.  ...Devamı.»

Kabak tadı verdi..
Avustralya medyasında temcit pilavı gibi sürekli toplumun önüne getirilen “Helal sertifikası ” tartışması yine gündemde. Helal sertifikalarından toplanan gelirlerın, Orta Doğu’daki terörün finansmanında kullanıldığı iddiası ısıtılıp ısıtılıp gündeme sokuluyor.  ...Devamı.»

İşimize gelince ifade özgürlüğü
Akıllara durgunluk veren Charlie Hebdo saldırılarının hemen ardından batı dünyasında bir ifade özgürlüğü dalgası gözlendi. İfade özgürlüğüne desteğini göstermek için milyonlar “Je suis Charlie-Benim de adım Charlie” diye haykırdı. Yerleşik inanışları ne kadar sarsıcı, ne kadar aykırı olursa olsun, her görüşün ifade edilebilmesinin bir kutsiyeti olmalıydı.  ...Devamı.»

Ya bizdensiniz, ya da..
Orta Doğu’da yaşanan İslami mezhep terörü, öteki Batı ülkeleri gibi, Avustralya’yı da derinden etkiliyor. İlk siyasi refleks, 11 Eylül’ün hemen ardından W. Bush’un “Bizden olmayan, düşmanımızdır” sözünü hatırlatan “Team Australia” sloganı oldu. Müslüman toplumu hemen hedef tahtası yapmaktan kaçınan muhafazakar Başbakan Tony Abbott, “Gelin, Team Australia’nın parçası olun” dedi.  ...Devamı.»

Türkiye’deki yabancı medya, beylik klişeler dışında yorum yapamıyor..
Türkiye’de son zamanlarda yaşanan politik çalkantılar sırasında, anavatanımızdan sağlıklı haberler alamamak bizleri üzüyor. Türkiye medyası bir süredir telefonla işler duruma geldi. Zaten çapsızdılar; iyice okunamaz hale geldiler. Orada yaşayan yabancı muhabirlerin yetersizliği de bizleri topyekün bir haber açlığı içinde bırakıyor.  ...Devamı.»

Hiç olmazsa kapıcı çalıyor zili..
Geçtiğimiz günlerde Sydney’de 87 yaşında bir kadının, evinde ölü bulunduğu açıklandı. Aslında bulunan, tanınmayacak haldeki kemikleriydi; çünkü kadıncağız öldükten 8 yıl sonra bulunmuştu!. Ne bir yakını, komşusu arayıp sormuş, ne de biriken mektup ve faturalar kimsenin dikkatini çekmişti.  ...Devamı.»

Malını köle emeğiyle üretebilen, istediği piyasaya girebiliyor..
Türkiye’de güneş de var, domates de. Ama “güneşte kurutulmuş domates”in fazla meraklısı yok. Neredeyse tamamı ihraç ediliyor. Önemli bir kısmı da, Avustralya’ya geliyor. Ancak Avustralya’ya o kadar farklı yerlerden daha domates geliyor ki. En son Viktorya eyaletindeki büyük SPC konserve fabrikası, yıllardır yanıbaşındaki çiftçiden aldığı domatesi ve meyveyi, şimdi köle emeği çalıştırabilen ülkelerden almaya başladı.  ...Devamı.»

Avustralya'da akıl tutulması..
Seçim yaklaşırken sığınmacılara eziyet yarışı hız kazandı.. Federal seçime haftalar kala, iktidar ve muhalefet nihayet bir konuda birleşti. Teknelerle gelen sığınmacılar doğrudan Papua Yeni Gine’ye gönderilecek; iltica başvuruları kabul edilse bile, Avustralya'ya ayak basamayacaklar. Avustralya kamuoyunun kayda değer bir kısmı bu insanlık dışı politikalara muhalefet ediyor etmesine.  ...Devamı.»

Kavgacı, radikal söylem Türkiye’de prim yapıyor olabilir.. Ama Avustralya’da bağırarak kimseye laf anlatamazsınız..
Geçtiğimiz hafta yayınlanan SBS Insight programı, toplumumuzun bu ülkedeki tarihine sevimsiz bir anı olarak geçti. Taksim olayları konusunda Avustralya kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçlayan program, hükümet karşıtı birkaç katılımcının öfkeli söylemleri yüzünden amacına ulaşmadı.  ...Devamı.»

Nasıl olsa fabrika falan kalmadı; bir de avam takımının eğitimiyle mi uğraşacağız?
Geçtiğimiz günlerde birbiri ardına açıklanan orta ve yüksek öğretim bütçe kısıtlamaları, Avustralya'nın gelecek kuşaklarına olumsuz etkilerde bulunacak. Aynen Türkiye'de kuşa çevrilen eğitim sisteminde olduğu gibi..  ...Devamı.»

Neden habire dini kuruluşlar adına özür dileniyor?
Avustralya Başbakanı Julia Gillard yıllar önce kiliselerin yediği haltlardan dolayı, halktan özür diledi. 1970'lerin ortalarına kadar, evli olmayan hamile kadınlara baskı uygulanarak bebekleri doğar doğmaz zorla ellerinden alınıyordu. Ağırlıklı olarak kilise hastanelerinde yaygın olan ve 250 bin kadının hayatını altüst eden bu insan hakları ihlali, bir Senato komisyonu araştırması ile suyüzüne çıktı.  ...Devamı.»

Bizim çocuğumuzu eşcinsel aileye veremezsiniz!
Hollanda'da Türkiye kökenli bir çocuğun Gençlik Koruma Bürosu tarafından eşcinsel bir ailenin korumasına verilmesi, Türkiye'nin itirazı ile karşılaştı. Aylardır zaten bazı politikacı ve bürokratlar Avrupa'da Türk çocuklarının hristiyan yapılmaya çalışıldığı iddiasıyla toplumu dolduruşa getiriyordu. Eşcinsel aile esprisi işin tam da tuzu-biberi oldu..  ...Devamı.»

Toplumdaki ırkçılığı anlamak için polisin tavırlarına bakmak yeterli.
Irkçılık şu ülkede olur, bu ülkede olmaz demeyin sakın. Avrupa'nın iflas etmiş taşra kasabası Yunanistan'da birileri "mültecileri sabun yapalım" diye ortaya çıkarken, görece bir refah içindeki Batı ülkelerinde ırkçılık hiç görülmüyor mu sanki? İnsan doğasının bu vazgeçilmez zaafı, bugünlerde yine Avustralya'nın gündeminde. Üstelik en üstü örtük biçimiyle..  ...Devamı.»

Psikiyatri hastaları esaretten kurtarılıp, topluma kazandırılıyor!..
Türkiye'yi Batı ülkeleriyle aynı hizaya getirme çalışmaları hızla sürüyor. Ancak medyamız Batı'da neler olup bittiğine meraklı olmadığı için, bu gelişmelerdeki paralellikleri farkedemiyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, geçenlerde yaptığı açıklamada, ruh sağlığı problemi olan hastaların artık "depo hastanelerde" tedavi edilmeyeceğini, toplum temelli bir modele geçileceğini müjdeledi.  ...Devamı.»

Boğaziçi köprüsünde reyting akbabaları..
Türkiye medyasının, köprü intiharlarına iştahı bitmek bilmiyor. 12 Aralık 2012 günü Hürriyet web sitesinde fotoroman gibi yayınlanan haberde, bir vatandaşın intihar girişimi kare kare görüntülendi. Sorumsuzluk, duyarsızlık, fırsatçılık gibi tanımlar için bundan daha iyi örnek olabilir mi acaba?  ...Devamı.»








Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…
Türkiye raporu: Özgürlükler ciddi zarar gördü

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL
REMZİ RAŞA’YI ANMAK İÇİN

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı
Ton balığında cıva: Zehirli madde seviyesinin kontrollere rağmen hala yüksek olduğu tespit edildi

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti
İnsanlık için küçük ama Türkiye için çok büyük bir adım

Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.
Dünyada zorla çalıştırılanların sayısı artıyor.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI
Emek, Ümit ve Para

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış



kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar









Basa git