A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Wikileaks'ten yeni Türkiye sızıntıları

Kategori Kategori: Türkiye | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: A.Ulak | 25 Ağustos 2011 06:02:20

Wikileaks dün Türkiye ile ilgili 5 bin 677 belge sızdırdı. Henüz Türkiye medyasında ayrıntılarıyla gündeme getirilmeyen belgelerde pek çok önemli bilgi yer alıyor. Wikileaks tarafından sızdırılan yüzlerce belgede, Türkiye'nin dış ilişkileri ile ilgili belgelerin yanı sıra Kürt sorunu, kamu kuruluşlarının özelleştirilmesi, Hrant Dink davası, Tekel grevi gibi çeşitli başlıklarda istihbarat raporları yer alıyor.

İstanbul ve Adana ABD Konsoloslukları ile Ankara’daki ABD Büyükelçiliği kaynaklı belgeler 8 Eylül 1986 ile 26 Şubat 2010 arasındaki yazışmaları ortaya koyuyor. Belgeler AKP’nin iktidara geldiği 2002 seçimlerinin ardından yoğunlaşıyor. Pek çok belgede 2002, 2007 ve 2009 seçim sonuçları ve seçimlerin ardından hükümet yapılanmasındaki değişiklikler değerlendiriliyor.

Belgelerde pek çok AKP üst düzey yöneticisi ve bakanın yaşam tarzına dair bilgilendirmelerde bulunuluyor. Hatta belgelerde bazı önemli isimlerin eş ve çocukları ile ilgili detaylı bilgilendirme yapıldığı görülüyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün 16 yaşından küçük evlendiği, pahalı mücevherler taktığı, kızı Kübra Gül’ün üniversitedeki derslerine perukla girdiği gibi ayrıntılara yer veriliyor. Hatta 2002 tarihli bu belgelerde, AKP yetkilileri arasında, Kübra Gül’ün, Başbakan Erdoğan’ın oğullarından biriyle evleneceğine dair söylentiler dolaştığı bile belirtiliyor.

Özelleştirmeler tüm ayrıntılarıyla anlatılıyor

Tüpraş, Petkim ve Tekel gibi önemli kamu kuruluşlarının özelleştirilmesi süreçleri belgelerde ayrıntılarıyla ele alınıyor. Belgelerde, kurumların satışı için yapılan ihaleler ve şirketlerin teklifleri de açıkça yer alıyor.

AKP’nin ormanları satışı belgelerde

06 Mayıs 2003 tarihli bir belgede ise AKP hükümetinin orman arazilerinin satışı için attığı adımlar ve kararlı tutumu dile getiriliyor. Dönemin cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen arazi satışlarının ayrıntılarına yer verilen belgede CHP’nin bu başlıkta AKP’yi sıkı bir dille eleştirdiği belirtiliyor. AKP’nin arazi satışından, kendisine yakın inşaat şirketlerine uygun fiyatlı alan temin etmek niyetinde olduğuna dair eleştiriler de belgelerde ifade ediliyor.

4 Şubat genel grevi de anlatılıyor

4 Şubat 2010’da gerçekleşen Tekel İşçileri ile dayanışma amaçlı 1 günlük iş bırakma eylemi de ABD Ankara Büyükelçiliği’nin belgelerinde yer aldı. Belgelerde grevin medyada geniş yankı uyandırdığı ancak etkisinin bir hayli az olduğu, günlük hayatı etkilemeyecek kadar küçük çaplı bir grev olduğu belirtiliyor. Belgelerde, Denizli’de işçilere polis tarafından müdahale edilmesi, İzmir’de otobüs, Ankara’da metro seferlerinin aksaması gibi ayrıntılara da yer veriliyor. İstihbarat belgelerinde, Fikret Bila, Ruşen Çakır gibi köşe yazarlarının köşe yazılarında grevi nasıl değerlendirdikleri bile anlatılıyor.

Hava kirliliği bile aktarılmış

Belgelerde Türkiye’de hava kirliliği ile ilgili bilgilere de yer veriliyor. Türkiye’nin hava kirliliği gözlem altyapısının oldukça zayıf olması sebebiyle hava kirliliği ölçümünün sağlıklı şekilde yapılamadığına dikkat çekiliyor. Ölçümünün tam olarak yapılamaması sebebiyle herhangi bir önlem almanın da mümkün olmadığına dikkat çekilen belgelerde bu konunun Avrupa Birliği kriterleri kapsamında dayatılmasının Türkiye’nin bu konuda adım atmasında etkili olabileceği görüşü dile getiriliyor.

Uzan da mercek altında

ABD Dışişleri Bakanlığı’na iletilen belgelerde Cem Uzan’ın da adına sıkça rastlanıyor. Uzan’ın Petkim ihalesi sürecinin ayrıntılarına yer verilen belgelerde, sahip olduğu Star Tv ve Telsim gibi şirketlerin kapasitelerine dair ayrıntılı bilgilendirme yapılıyor. Uzan’ın Genç Parti genel başkanlığı döneminde yürüttüğü parti faaliyetlerine de değinilen belgelerde, AKP’ye rakip olduğu seçim sürecinde şirketinin ekonomik faaliyetlerinde görülen değişime dikkat çekiliyor. 28 Mayıs 2003 tarihli bir belgede Uzan’ın Avrupa Birliği ve Irak Savaşı konularında “şizofrenik” tavrına dikkat çekiliyor.

Ayrıntılarıyla Hrant Dink davası

Wikileaks, ABD Dışişleri Bakanlığı’na iletilen Hrant Dink davası ile ilgili ayrıntılı raporu da sızdırdı. Raporda, davada 12 duruşma yapılmış olsa da ilerleme kaydedildiğini gösteren herhangi bir işaret olmadığı ve şüpheli sayılarında sürekli artma ve azalmalar yaşandığı ifade ediliyor. “Dava boyunca sekizinci duruşmada şüphelilerin yumruk yumruğa kavga etmesi, sanık ile tanıkların yan yana oturtulmaları ve gizli tanığın unutulması gibi bazı olaylar, Türkiye'de hukukun üstünlüğünün imajını ve gücünü zayıflatıyor” denilen belgede faili meçhul cinayet kurbanlarının ailelerinin taleplerinden de bahsediliyor.

TÜSİAD Başkanı ABD’den yardım istemiş

TÜSİAD eski Başkanı Tuncay Özilhan’ın dönemin ABD Büyükelçisi Robert Pearson’a yazdığı mektup da sızıntılar arasında yer alıyor. 16 Ocak 2003 tarihli raporda Özilhan’ın mektubu tam metin olarak aktarılıyor. Özilhan mektubunda, Körfez Savaşı nedeniyle Türkiye’nin yaşadığı ekonomik sıkıntının giderilmesi konusunda ABD’nin yeterli adımları atmadığını söyleyip gerekli hassasiyetin gösterilmesi çağrısında bulunuyor. Özilhan, “Elimizden gelenin en iyisini yapacağız” gibi ifadelerin artık hem Türk kamuoyu hem de işadamları için yetersiz kaldığının altını çiziyor.

“Yolsuzluk savaşçısı Kılıçdaroğlu”

20 Şubat 2009 tarihli "CHP'nin yolsuzluk savaşçısı gözünü İstanbul belediye başkanlığına dikti" başlıklı belgede CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan bahsediliyor. Belgelerde 29 Mart seçimlerinde pek çok siyasi gözlemcinin Kadir Topbaş karşısında Kemal Kılıçdaroğlu'na az şans tanıdığı belirtilirken, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Kılıçdaroğlu'nu, başarısız olmasını umarak aday yaptığına dair görüşlere de yer veriyor.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 3 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Kahramanmaraş’ta Polis Tatbikatı ve Toplumsal Çatışmanın Anatomisi
Coca-Cola’nın “Pair Bottle” Deneyi Kapitalizmin İnsan İlişkilerine Müdahalesi
Türkiye’de Bahis Depremi, Peki Diğer Spor Dalları Gerçekten Güvende mi?
Ayakkabılar yapılmaz, yetiştirilir
Yazarlarımızdan Prof. Dr. Şehmus Güzel yaşamını yitirdi.

Trump 2.0'ın Gölgesinde Diplomasi
Sadece İsimde Ateşkes: Gazze'nin Uzun Süren Araf Dönemi
Çin Japonya'yı Test Ediyor ve Amerikan Kararlılığının Sınırları…
Emeklilerin Büyük Yürüyüşü Başlıyor: 17 Milyon Kişi Artık Sessiz Değil!
Çocuklar için bir öğün: bütçenin %1,5’inden başlayan dünya ölçeğinde bir adalet mücadelesi

Dijital Yuan Etki Aracı Olarak: Güneydoğu Asya'nın Para Egemenliği ve Stratejik Özerkliği
ABD-Avustralya Kritik Mineraller Anlaşması Pasifik Tedarik Zincirlerinin Geleceğini Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?
Kalkınma Hakkında Yanlış Bildiğiniz Şaşırtıcı Gerçek
Avustralya - Çin İlişkileri: Avustralya'da Kavga
Gri listeden çıktık ama... AB'nin 2024 Türkiye raporu'ndan çıkan şaşırtıcı gerçekler!

"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği
Köpek ve insanların bazı duyguları aynı genetik kökene sahip
Motokuryelerin Sessiz Çığlığı: Sokağın Gölgesinden Yükselen Sınıf Mücadelesi
Gençlerden sonra emekliler de yurtdışına gidiyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.

Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.

Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez

Tekno-Kapitalizmin Çöküş Aynası Tesla Neden “En Sonda”
Hanuka, Devrim ve Makabiler
Roş Aşanada Şofarın Çığlığı ve Hakikatın Sentezinde Marx ve Hegel
Vatan kirim’a sahip çıkmak: Teslimiyete karşı onurlu direniş
İŞGALİN KARANLIĞINDA BİR IŞIK: Veciye Kaşka’yı Unutmayalım

Büyük Konuşmak
HUKUK KARGAŞASI
HAİN Mİ ARARSINIZ
KANAS
Kayyum

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git