A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Dört işçinin öldüğü HES'in ÇED raporu yok!

Kategori Kategori: Ayorum Güncel | Yorumlar 0 Yorum | 20 Mayıs 2012 16:17:22

Giresun'un Dereli ilçesinde dört işçinin ölümüne bir işçinin de yaralanmasına neden olan HES'in ÇED raporu olmadığı ortaya çıktı. Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları tarafından yapılan açıklamada, dört işçiye mezar olan HES için verilen 'ÇED Gerekli Değildir' kararına karşı yöre halkı tarafından açılan davanın yerel mahkeme tarafından reddedildiği belirtilerek, "hâkimler davacıların dertlerini dinlemiş olsa 4 işçinin cansız bedeni toprak altından çıkartılmayacaktı" denildi. Valilik ise kazanın ardından denetimlerin arttırıldığını açıkladı.

‘ENERJİ İHTİYACI’ YALANI ÖLÜM KAYNAĞI OLDU

Giresun’un Dereli ilçesinde yapımı devam eden Aksu Vadisi Kaybaşı Baybahan Regülatörü ve Doruk HES'in inşaatı sırasında meydana gelen heyelan nedeniyle çöken beton duvarın altında kalan Erdem Eren, Kerem Erdem, Kenan Özdemir, Mustafa Yiğit adındaki dört işçi yaşamını yitirmiş, Zafer Kırlak ise ağır yaralanmıştı. Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları (ÇEHAV) tarafından yapılan açıklamada, iş güvenliğinin maliyet kalemi olarak görüldüğü bir sosyo-ekonomik sistemde yaşandığı belirtilerek, gerçekdışı olduğu öne sürülen ‘enerji ihtiyacı’ söylemi kullanılarak insan eliyle inşa edilen HES, termik, nükleer santraller ve barajların ölüm kaynağı olduğu görüşü savunuldu.
 
HÂKİMLER DAVACILARI DİNLESEYDİ DÖRT İŞÇİ ÖLMEYECEKTİ

Kayabaşı HES’in faaliyetine ilişkin verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’  kararı sebebiyle köylüler tarafından açılan  ptal davasının, esasa girmeye dahi gerek görülmeden yerel mahkeme tarafından reddedildiği öne sürülen açıklamada, “hâlbuki hâkimler davacıların meramını, dertlerini dinlemiş olsa,  bağımsız ve tarafsız bilim insanlarına projenin muhtemel çevresel etkilerini inceletmiş olsa inanıyoruz ki projenin iptaline sebep olacak pek çok eksik husus tespit edilmiş olacak; neticede 4 işçinin cansız bedeni toprak altından çıkartılmayacaktı” denildi.
 
‘BAKANLIK TASDİK MAKAMI GİBİ ÖNÜNE GELEN ÇED’İ ONAYLIYOR’

HES’lerde yaşanan bunca ölüme rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve il müdürlüklerinin tasdik makamı gibi önüne gelen her ÇED başvurusunu onaylamaya devam ettiği iddia edilen ÇEHAV açıklamasında,  bugün ÇED raporlarında yalnızca yönetmeliklerin sıralandığı ve buna ilişkin hükümlere uymayı taahhüt eden firmalara istediği belgenin verildiği kaydedildi.

Firmaların mevzuata uymalarının olağan bir zorunluluk olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, Bakanlığın yapması gereken asıl işin mevzuata uygun tedbirlerin ne olduğunu ve hangi işin nasıl yapılacağının en ince ayrıntısına kadar şirketlere taahhüt ettirmek ve bunu denetlemek olması gerektiği ifade edildi.
 


GİRESUN VALİSİ HARARETLİ BİR HES SAVUNUCUSU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu görevi yapmadığının iddia edildiği açıklamada, bakanlığın ÇED sürecinde genel ve soyut taahhütler alarak firmalara proje sahasında dilediği gibi çalışacağı bir ortam sağlayarak denetim görevini de ihmal ettiği görüşüne yer verildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Giresun İl Müdürlüğü’nün,  kazanın olduğu HES’e ilişkin ÇED raporunun hazırlanmasına gerek görmediği belirtilen açıklamada, Giresun valisinin de hararetli bir HES savunucusu olduğu iddia edilerek, “ÇED raporunun hazırlanmasına bile gerek görmeyen valilik, söz konusu HES’i hangi tarihlerde kaç kez denetlediğini, bu güne kadar uygunsuz hangi faaliyeti hakkında tutanak tuttuğunu, idari yaptırım kararı uygulayıp uygulamadığını ayrıca açıklamalıdır. Biz biliyoruz ki Türkiye’de ÇED’ler yasak savma anlayışı ile hazırlanmakta ve kabul edilmektedir. Biz biliyoruz ki firma gerektiği gibi denetlenmiş olsa bu kaza yaşanmayacaktı. Biz biliyoruz ki bu kazanın sorumlusu başta firma yetkilileri olmak üzere; Giresun Valiliği, Devlet Su İşleri, ÇED Denetim ve İzleme Genel Müdürlüğü’dür. Bu kurumlar görevini gereği gibi yerine getirmiş olsalar bu vahim kaza yaşanmayacaktı” denildi.
 
SORUMLULAR YARGILANMALI

Derelerin kurutulmaya, toprakların kamulaştırılmaya, dağların yıkılmaya, vadilerin insansızlaştırılmaya ve işçilerin de öldürülmeye devam edildiği görüşüne yer verilen açıklamada,  “Türkiye'de ‘çevresi için mücadele eden Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları olarak bizler katliamda sorumluluğu olanların yargılanmayacağını, hakikatli bir adaletin onların kapılarına -en azından şimdilik- erişemeyeceğini biliyoruz. Buna rağmen bizler, toplumsal adaletin gerçekleşmesi adına, insani ve hukuki sorumluluklarımız gereği mevcut tüm adli süreci işletmek için çalışacağız. Bu maksatla,  ‘sorumsuzların’ yalanlarına karşı, ölümlerin nedenleri hakkında kamuyu bilgilendirip, bu vahim kazada sorumluluğu olan herkesin yargılanması için tüm kamu kurumlarını göreve çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.
 
GİRESUN VALİLİĞİ: ‘HES DENETİMLERİNİ ARTTIRDIK’

Giresun Valiliği tarafından önceki gün yapılan açıklamada ise Vali Dursun Ali Şahin’in talimatıyla ildeki HES inşaatlarındaki denetimlerin arttırıldığı kaydedildi. 2012 yılı içinde 16 HES’in denetlendiğinin altı çizilen açıklamada, bir HES’in faaliyetinin durdurulduğu, ÇED raporlarına uymayan HES’lere ise toplam 159 bin 829 lira para cezası uygulandığı belirtildi.

Yusuf Yavuz
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Erdoğan'ın tek hedefi iktidarını korumak…
İşçiyi Bırak Kutlasın
Erişim engeli sonrası X'te Ekrem İmamoğlu akımı
Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli

Suriyeli Kürtler silah bırakmaya karşı
Gazze'de üç günde 21 çocuk açlıktan öldü.
Türkiye, İsrail'e karşı eylem planını neden imzalamadı?
ABD, gözaltındaki göçmen sayısını 100 bine çıkarmak için çadır kampları kuruyor.
11 milyon mülteci insani yardıma erişemeyecek.

Çin yapay zekayla “yumuşak gücünü” artırıyor.
Avrupa nasıl Çin'le ABD'nin arasında kaldı?
Elon Musk yeni parti kurduğunu duyurdu…
Trump: Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergisi oranı % 125'e çıkarılacak
Trump yeni gümrük vergisi tarifelerini açıkladı.

Dünyanın en eğlenceli 40 ülkesi seçildi.
Dedikodu neden toplumda 'olumlu' bir rol oynar?
Avrupa gözünü ABD'li akademisyenlere dikti.
Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"

Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…
Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez
Af Örgütü: Türkiye'de yargıya müdahale derinleşti
"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!

BABAM
YAZ-IN SÖZLÜ TARİHLE YAZ-IN SÖZLÜ TARİHLE YÜRÜMEK
İKİ DİRENİŞ
Bu sistemdeki bir kusur değil, sistemin kendisi
Post-truth dünyada adalet nedir?

DEVLET NEDİR
Kim Kimi Kandırmakta
LOZAN (Lousanne)
KORE...
DOĞUM ORANI

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git