A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

AKP'li yıllarda asgari ücretlinin alım gücü yüzde 52 azaldı

Kategori Kategori: Raporlar | Yorumlar 0 Yorum | 27 Aralık 2012 13:51:49

DİSK-AR, 2000 yılından bu yana asgari ücretlinin alım gücünün dolar bazında krizdeki İspanya ve Yunanistan'da yüzde 70 oranında artarken, Türkiye'de yüzde 52 oranında azaldığını tespit etti. Gelecek yılda geçerli olacak asgari ücret tutarının belirlendiği şu günlerde DİSK-AR, asgari ücretlinin gerçek alım gücünü ortaya koydu.

Asgari ücret ortaoyununa son verilmesi talebiyle bugün Çalışma Bakanlığı önünde eylem yapılacak olan DİSK’in araştırma enstitüsü DİSK-AR, “Asgari Ücret Gelişim Seyri Raporu”nu yayınladı.



Krizdeki Yunanistan’da dahi asgari ücret 1621 lira

OECD’nin saatlik reel asgari ücret tablosu verileri üzerinden derlenen rapora göre, Türkiye’de asgari ücretlinin alım gücü dolar bazında 2000 yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 52 oranında azaldı. Buna karşın aynı dönemde reel asgari ücretin alım gücü krizdeki İspanya ve Yunanistan’da yüzde 70 oranında artış gösterdi. DİSK-AR, bugün ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan’da asgari ücretin düşürülmüş halinin ile 1621, İspanya’da ise 1772 TL olduğunu vurguladı.

Aynı tutar Macaristan ve Polonya’da iki kattan, Çek Cumhuriyeti ve Slovak Cumhuriyeti’nde ise 3 kattan fazla arttı.

Türkiye asgari ücretin en düşük olduğu 6. ülke

Raporda, söz konusu dönemde asgari ücretlinin bazında alım gücünü yitirdiği iki ülkenin Meksika ve Türkiye olduğu ifade edildi. Ayrıca 2000 yılı verisine sahip olunan 22 ülkeden 20’sinde asgari ücret reel anlamda alım gücünü arttığı tespit edildi. Öte yandan DİSK-AR raporunda, 2011 yılı itibariyle 24 ülke arasında çalışılan saat başına en düşük asgari ücretin olduğu 6. ülkenin Türkiye olduğu ifade edildi.

Aynı dönemde dolar bazlı alım gücü en çok artan ülkeler yüzde 331 ile Slovak ve yüzde 316 ile Çek Cumhuriyeti oldu. Bu ülkeleri 2 kattan fazla alım gücü artışıyla Polonya, Yeni Zellanda ve Macaristan takip etti. Belçika, Yunanistan, Portekiz, Japonya, Kanada gibi ülkelerde alım gücünde artış % 50’lerin üzerine çıkarken, İngiltere’de % 38, ABD’de % 8 düzeyinde kaldı.

Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki çalışma koşullarının farklılığına dikkat çeken DİSK-AR, resmi haftalık çalışma süresi Yunanistan’da 40, İspanya’da 38,3 saatken, Türkiye’de 45 saat olduğunun ve Türkiye’de asgari ücretten alınan vergi oranının yüksekliğinin altını çizdi. Ayrıca yıllık ücretli izin hakkının AB ülkelerinde en az 20 gün iken, Türkiye’de 14 gün olduğunu kaydeden DİSK-AR, çalışma koşulları arasındaki bu uçuruma karşın ücretlerdeki farka dikkat çekti.

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu lağvedilmeli"

Siyasal iktidar ile sermayenin ağız birliği yapmışçasına her fırsatta rekabet gücü söylemini dile getirmesinin asgari ücretliyi yoksullaştırdığını ifade eden DİSK-AR, asgari ücretin ekonomik büyüme ve verimlilik artışından pay almamasını, üretilen kaynakların belirli ellerde toplanması anlamına geldiğini ifade etti.

Gelir dağılımını düzenleyici bir rol oynaması gereken asgari ücretin, açlık sınırının dahi altında kalmasının vicdanları zedelediğini dile getiren DİSK-AR, asgari ücretin, temel gereksinimleri karşılayacak insanca yaşam ücreti olarak ele alınmasının gerekliliğine işaret etti. DİSK-AR, insanca yaşamayı sağlayacak bir ücret için şu önerileri sıraladı:
"1.Asgari ücret, işçinin ailesi ile birlikte tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde, insan onuruna yakışan bir düzeyde tespit edilmelidir.

2.Asgari Ücret Tespit Komisyonu lağvedilmeli, asgari ücretin belirlenmesi süreci bir toplu pazarlık süreci olarak ele alınmalıdır.

3.Görüşmeler kamuoyuna açık hale getirilmeli, anlaşmazlık durumunda işçilerin üretimden gelen güçlerini kullanabilecekleri yasal zeminler oluşturulmalıdır.

4.Asgari ücretin herkese bölge, yaş, işkolu vb. ayrımı yapılmaksızın aynı oranda belirlenmesi esas alınmalı, bölgesel asgari ücrete uygulanması yolundaki girişimlerden uzak durulmalıdır.

5.Asgari ücret gelir dağılımını düzenleyici yönde belirlenmeli ve ekonomik büyümeden pay almalıdır.

6.Asgari ücretlinin geçim haddi ile enflasyon arasındaki uyumsuzluğun yoksullaştırıcı etkisi göz önüne alınarak, enflasyon verilerinde temel harcama kalemleri dikkate alınmalı, TÜFE sepeti emek örgütlerinin katılımı ile belirlenmeli ve denetlenmelidir.

7.Asgari ücretle çalışanlar için elektrik, su, doğalgaz kullanımı asgari ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olmalıdır.

8.Sabah 6.00-9.00 ile akşam 18.00-21.00 saatleri arasında ulaşım parasız olmalıdır.

9.Eğitimde hiçbir ad altında para alınmamalı, eğitimin okul dışı giderleri devlet tarafından karşılanmalı, sağlık tümüyle parasız olmalıdır.

10.Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır.”

Kaynak :  haber.sol.org.tr

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Erdoğan'ın tek hedefi iktidarını korumak…
İşçiyi Bırak Kutlasın
Erişim engeli sonrası X'te Ekrem İmamoğlu akımı
Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli

Suriyeli Kürtler silah bırakmaya karşı
Gazze'de üç günde 21 çocuk açlıktan öldü.
Türkiye, İsrail'e karşı eylem planını neden imzalamadı?
ABD, gözaltındaki göçmen sayısını 100 bine çıkarmak için çadır kampları kuruyor.
11 milyon mülteci insani yardıma erişemeyecek.

Çin yapay zekayla “yumuşak gücünü” artırıyor.
Avrupa nasıl Çin'le ABD'nin arasında kaldı?
Elon Musk yeni parti kurduğunu duyurdu…
Trump: Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergisi oranı % 125'e çıkarılacak
Trump yeni gümrük vergisi tarifelerini açıkladı.

Dünyanın en eğlenceli 40 ülkesi seçildi.
Dedikodu neden toplumda 'olumlu' bir rol oynar?
Avrupa gözünü ABD'li akademisyenlere dikti.
Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"

Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…
Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez
Af Örgütü: Türkiye'de yargıya müdahale derinleşti
"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!

BABAM
YAZ-IN SÖZLÜ TARİHLE YAZ-IN SÖZLÜ TARİHLE YÜRÜMEK
İKİ DİRENİŞ
Bu sistemdeki bir kusur değil, sistemin kendisi
Post-truth dünyada adalet nedir?

DEVLET NEDİR
Kim Kimi Kandırmakta
LOZAN (Lousanne)
KORE...
DOĞUM ORANI

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git