A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Ne kuş kaldı ne de balık...

Kategori Kategori: Çevre | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Haberci | 12 Ağustos 2008 01:50:35

Dünyanın sayılı sulak alanlarının bulunduğu Türkiye'de çölleşmenin sorumlusu olarak küresel ısınma gösterilirken tarımsal sulama yöntemlerindeki yanlışlıklar görmezden geliniyor. Öyle ki, sulama için mağaranın içindeki göl bile kurutuldu. Dilek Gölü Türkiye'nin turizme açılan ilk yeraltı mağarası olan Burdur'un İnsuyu Mağarası'ndaki Dilek Gölü kurudu.

2 bin 100 metre uzunluğundaki mağaranın 600 metresi ziyarete açıldığında içindeki tüm göller suyla dolu olan İnsuyu Mağarası’nda, mağara dışındaki sondaj kuyularından tarlaların sulanabilmesi amacıyla fazla miktarda su çekilmesi ve kuraklığın etkisiyle göllerin suyunda azalma oldu.


Ergenekon soruşturması, AKP hakkındaki kapatma davası, Güngören patlaması ve son olarak Kafkasya’daki çatışmalarla siyasi gündem yoğunlaşırken Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan kuraklık gözden kaçıyor. Dünyanın sayılı sulak alanlarının bulunduğu Türkiye’de çölleşme manzaraları yaşanıyor. Van Gölü’nde tehlike çanları çalarken göçmen kuşların uğrak yerleride artık tamamen çöl durumunda. Türkiye’nin en önemli akarsularının su seviyesinin düşmesiyle nehirlerdeki kirlilik de gün yüzüne çıktı. Sorumlu olarak sadece küresel ısınma gösterilirken tarımsal sulama yöntemlerindeki yanlışlıklar ise görmezden geliniyor.


Meke Gölü Yıllar önce birçok yaban kuşunun ürediği, doğal güzelliğiyle görenleri kendine hayran bırakan Konya’nın Karapınar ilçesindeki Meke Gölü’nde adacıklar oluştu.


Kulu Gölü Türkiye’nin önemli sulak alanlarından biri olan Konya’nın Kulu ilçesindeki Kulu Gölü, tümüyle kuruma noktasına geldi. Gölün büyük parçası olan Düden Gölü tamamen kurudu. Az miktarda su kaynağının beslendiği Küçük Göl ise küçülerek birkaç kilometrelik sığ bir su birikintisi haline dönüştü. Su miktarı yok denecek kadar azalınca, eskiden gelen kuş türleri artık göl havzasına uğramaz oldu.


Mogan ve Eymir Ankara’daki iki gölde de su seviyesi aşırı sıcaklar nedeniyle çok düştü. Herhangi bir su kaynağından beslenmeyen göllerdeki balık türleri de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.


Akgöl Van’ın Özalp ilçesinde 407 hektarlık alana sahip Akgöl, adeta çöle dönüştü. Gölden geriye, yalnızca kapladığı 407 hektarlık boş alan kaldı.


Van Gölü Su seviyesi 2 metre düştü. Suların çekilmesiyle birlikte kirliliğin boyutları gün ışığına çıkarken tuzluluk ve soda oranının yükselmesiyle canlı yaşamı da tehlikeye girdi. Güneyde, tamamen erimek üzere olan küçük buzullar tespit edildi.


Aygır Gölü Bitlis’in Adilcevaz ilçesi sınırlarında bir çanakta bulunan ve tatlı olan suyu tarım arazilerinin sulanmasında kullanılan gölde şeker pancarı, fasulye, patates gibi ürünlerin yetiştiği tarlaların sulanması nedeniyle su seyisesi 1.5 metre azaldı.


Gölmarmara Uluslararası sulak alan statüsüne sahip, çevresi doğal koruma alanı olan Manisa’nın Gölmarmara ilçesi yakınlarındaki Gölmarmara Gölü’nde doluluk oranı yüzde 28’e indi. Demirköprü Barajı’ndan su takviyesi yapılmaması halinde köylünün geçim kaynağı olan balıkçılığın sona ereceği uyarısı yapıldı.


Bafa Gölü Muğla ve Aydın sınırları içinde kalan Bafa Gölü’nün başlıca sorunları kuruma ve kirlilik. Gölün kurtarılması için “Bafa Gölü’nün Akılcı Kullanımına Doğru Projesi” hazırlandı.


Porsuk Çayı Sakarya Nehri’nin Ankara’nın Polatlı ilçesindeki Yassıhüyük kesimi tamamen kururken birkaç kilometre uzaklıktaki Porsuk Çayı’nda da sular çekildi. Bir zamanlar suyla dolu olan çay yatağı artık çocukların oyun alanı oldu.


Asi Nehri Suriye’nin Asi Nehri üzerinde kurduğu 7 barajın kapaklarını kapattığı için Hatay sınırlarından geçen Asi Nehri kurudu. Nehrin kuruması Amik Ovası çiftçisini vurdu. Çiftçiler, kışın Suriye’nin Asi Nehri’ndeki barajların kapaklarını açmasıyla Amik Ovası’nın göle, yazın ise çöle dönüştüğünü söylediler.


Kızılırmak Kızılırmak nehri üzerindeki Kapulukaya Baraj gölü içinde kalan ve geçen yıl yaz sonunda ve kış aylarında büyük bölümü sulara gömülen tarihi Çeşnigir Köprüsü yeniden su üstüne çıktı. Geçen yıllarda büyük bölümü sular altında olduğu için kapalı olan köprü şimdilerde küçük araç ve yaya trafiğine açık bulunuyor. Kızılırmak’ın en büyük kollarından olan ve Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinden geçen Gökırmak Deresi de kurudu. Suların çekilmesiyle içinde hayvanların otladığı alana dönüşen dere yatağı, ilçedeki sarmısak üreticilerini de olumsuz etkiledi.


Yeşilırmak Kuraklık nedeniyle Yeşilırmak nehrinde su seviyesinin azalmasıyla akarsuya bırakılan atıklar da gözler önüne serildi. Amasya kent merkezinin kanalizasyon atıklarının bırakıldığı ırmakta toplu balık ölümleri yaşanıyor.


Menderes Ege Bölgesi’nde yaşanan kuraklık, Menderes havzasında da etkisini gösterdi. Kuraklık, bölgedeki üreticiyi olumsuz yönde etkiledi.

Kaynak : Cumhuriyet

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Kahramanmaraş’ta Polis Tatbikatı ve Toplumsal Çatışmanın Anatomisi
Coca-Cola’nın “Pair Bottle” Deneyi Kapitalizmin İnsan İlişkilerine Müdahalesi
Türkiye’de Bahis Depremi, Peki Diğer Spor Dalları Gerçekten Güvende mi?
Ayakkabılar yapılmaz, yetiştirilir
Yazarlarımızdan Prof. Dr. Şehmus Güzel yaşamını yitirdi.

Avustralya'dan Bondi Plajı saldırısı sonrası silah yasalarını sertleştirme hamlesi
Trump 2.0'ın Gölgesinde Diplomasi
Sadece İsimde Ateşkes: Gazze'nin Uzun Süren Araf Dönemi
Çin Japonya'yı Test Ediyor ve Amerikan Kararlılığının Sınırları…
Emeklilerin Büyük Yürüyüşü Başlıyor: 17 Milyon Kişi Artık Sessiz Değil!

Türkiye’de konkordato alarmı: 2025’te başvurular tarihi zirveye gidiyor
Dijital Yuan Etki Aracı Olarak: Güneydoğu Asya'nın Para Egemenliği ve Stratejik Özerkliği
ABD-Avustralya Kritik Mineraller Anlaşması Pasifik Tedarik Zincirlerinin Geleceğini Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?
Kalkınma Hakkında Yanlış Bildiğiniz Şaşırtıcı Gerçek
Avustralya - Çin İlişkileri: Avustralya'da Kavga

"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği
Köpek ve insanların bazı duyguları aynı genetik kökene sahip
Motokuryelerin Sessiz Çığlığı: Sokağın Gölgesinden Yükselen Sınıf Mücadelesi
Gençlerden sonra emekliler de yurtdışına gidiyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.

Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.

Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez

AVM’ler, Kapitalizm ve Emekçinin Kuşatılması Tüketim Toplumunun Görünmez Hapishanesi
Coğrafya Değil, Kapitalist Sömürü Kaderi Belirler
Tekno-Kapitalizmin Çöküş Aynası Tesla Neden “En Sonda”
Hanuka, Devrim ve Makabiler
Roş Aşanada Şofarın Çığlığı ve Hakikatın Sentezinde Marx ve Hegel

Büyük Konuşmak
HUKUK KARGAŞASI
HAİN Mİ ARARSINIZ
KANAS
Kayyum

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git