A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Akdeniz’e Türkiye’den günde 144 ton plastik atılıyor

Kategori Kategori: Çevre | Yorumlar 0 Yorum | 02 Eylül 2022 22:50:07

Doğayı korumak üzerine uzmanlaşan sivil toplum kuruluşu Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Akdeniz'deki plastik atıklar hakkında kapsamlı bir araştırma hazırladı. Raporda doğal yaşama zarar veren plastiğin özellikle canlıları yaraladığı ve boğduğu vurgulanırken, Türkiye'nin günde 144 ton plastik atığı Akdeniz'e attığı ortaya çıktı. Uluslararası kamuoyunda gündem Akdeniz’deki plastik atık oldu… Dünya’nın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından hazırlanan geniş kapsamlı raporda Akdeniz’deki plastik kirliliği gözler önüne serdi.



“Plastik Kapanından Çıkış: Akdeniz’i Plastik Kirliliğinden Kurtarmak” başlıklı raporda başta Türkiye, İspanya, İtalya, Mısır ve Fransa olmak üzere bölgedeki ülkelerin plastik atıklarını Akdeniz’e attığı belirtildi.

Raporda, Akdeniz’deki atıkların %95’inin plastik maddelerden oluştuğu ifade edilirken, misinaların denizde 600 yıl çözünmeden kaldığı vurgulanırken özellikle aşırı plastik kullanımı, turizm ve yetersiz atık yönetiminin plastik kirliliğine sebep olduğu belirtildi. Raporda, torba, sigara izmariti ve pipet gibi “büyük” plastik parçalarının kirliliğin görünen yüzü olduğu fakat doğal yaşamı en çok etkileyen plastik kirliliğinin 5 milimetreden küçük plastiklerin olduğu belirtildi. Bu ufak parçaların deniz canlıları tarafından yutulduğunu ve besin zincirinde insanlara kadar ulaşacak bir risk oluşturduğu aktarıldı.


Raporda, plastik atıkların Akdeniz’de çözülmesinin çok zor olduğu vurgulanıyor. Sigaranın 5 yılda çözüldüğü, plastik poşetin 20 yıl, plastik bardağın ise 50 yılda çözüldüğü ifade edildi. Raporda misina ve balık ağlarının ise 600 yılda çözüldüğü aktarıldı.

TÜRKİYE’DEN GÜNDE 144 TON PLASTİK ATILIYOR

Raporda en dikkat çekici ayrıntı ise Akdeniz’e en çok plastik atık atan ülkeler sıralandığı zaman ortaya çıktı. WWF’in araştırmasında Akdeniz’e en çok plastik atık atan ülkenin Türkiye olduğu ifade edilirken, Türkiye’den günde yaklaşık 144 tonluk plastik atıldığı belirtildi. Çin’den sonra en çok plastik üreten bölge olan Avrupa’nın Akdeniz’deki kirliliğe doğrudan etkisi olduğunun belirtildiği raporda, İspanya’nın günde 126 ton, İtalya’nın 90 ton, Mısır’ın 77 ton ve Fransa’nın 66 ton plastik atık attığı aktarıldı. Akdeniz bölgesini ziyaret eden turistlerin attıkları plastiklerin ise kirliliğin her yıl %40 artmasına neden olduğu belirtildi.

Raporda, Türkiye’nin resmi olarak 2019 yılına kadar kişi başı yıllık plastik poşet kullanma rakamının 90’a 2025’te ise 40’a indirilmesinin planlandığı belirtilirken, 1 Ocak 2019 yılından itibaren plastik poşet kullanımının ücretli olacağı vurgulandı. Raporda, plastik atık artışına sebep olarak, kıyı kesimlerinin yoğun kullanımı gösterilirken, Mısır’da Nil ve Türkiye’de Ceyhan ve Seyhan nehirlerinden gelen atıkların da Akdeniz’e aktığı belirtildi. Raporda, bu nehirlerden gelen atıkların nüfus yoğunluğu yüksek olan bölgelerden geldiği vurgulandı.

“PLASTİK BALIKLA SOFRAYA GELİYOR”

Araştırmaya katkı sağlayan Dr. David Barnes, “Plastik atıklar geçmişte denizin yüzeyindeydi ama artık dibe inerek deniz yataklarını kapladı. Böylelikle bu plastik paçalar gıda zincirine dahil oluyor” açıklamasını yaptı. Araştırma hakkında açıklama yapan WWF’in Genel Müdür Tanya Steele, “Akdeniz çok güzel bir tatil beldesi ve burada çok güzel anılar biriktiriyoruz fakat tatil bitince buraya çok ciddi toksik plastik atık bırakıyoruz. Kuşlar, balıklar ve kaplumbağalar plastiklere dolanıyor ve tatilde yediğimiz balıklardan plastik çıkıyor. Bu sebeple insanların tatilde plastik kullanımını azaltmalıyız” dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan WWF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar, “Plastik atıklar bugün çevre üzerinde hasara yol açıyor ve doğal hayatı öldürüyor. WWF Türkiye olarak 2018'i ‘Plastik Yılı' ilan ettik. Üretici ayağında çevre dostu üretimin artması ve önündeki engellerin kalkmasını, tüketici ayağında daha sorumlu ve bilinçli tüketimi, geri dönüşüm ayağında ise belediye işbirlikleriyle sistemin geliştirilmesini hedefliyoruz” açıklamasını yaparken, WWF Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, “Aslında Akdeniz'deki plastik kirliliğinin etkileri tüm dünyada hissediliyor ve hem doğaya, hem de insan sağlığına zarar veriyor. Giderek kötüleşen plastik kirliliği, turizmi ve deniz ürünleriyle bilinen Akdeniz'in bu konumunu yok ettiği gibi, geçimlerini bu sektörlerden sağlayan toplulukları da tehdit ediyor. Akdeniz'deki kirliliğe ciddi ölçeklerde katkıda bulunan Türkiye'nin bu alanda durumu iyileştirecek adımları ivedilikle atması gerekiyor. Akdeniz'in plastikte boğulmasına izin veremeyiz” dedi.

YİĞİT CAN KAYTMAZ

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







BİZİM RADYO
radyo.ayorum.com'a HOŞ GELDİNİZ
Erdoğan'ın tek hedefi iktidarını korumak…
İşçiyi Bırak Kutlasın
Erişim engeli sonrası X'te Ekrem İmamoğlu akımı

Hayatta kalma mücadelesinden kesintisiz şiddetin itici gücüne.
Demokrasi Krizde mi? Gözden Kaçırmamanız Gereken 5 Sarsıcı Gerçek
10 soruda Trump'ın Gazze için sunduğu barış planı
İngiltere, Avustralya ve Kanada, BM Genel Kurulu öncesi tarihi adımla Filistin’i tanıdı.
Nepal, Bangladeş ve Sri Lanka’da halk liderleri devirdi.

Çin'in beş yıllık planları dünyayı nasıl değiştirdi?
Türkiye'de yoksulluk sınırı 88 bin liraya dayandı.
KKM'nin ülkeye maliyeti ne kadar oldu?
ABD'de gümrük gelirlerindeki artış, Temmuz'da rekor harcamalarla yükselen bütçe açığını frenleyemedi…
Çin yapay zekayla “yumuşak gücünü” artırıyor.

Gençlerden sonra emekliler de yurtdışına gidiyor.
Cilt kanseri oranında dünyada başı çeken Avustralya'da güneş kremi skandalı.
Dünya Sağlık Örgütü: '7 Ağustos'ta Türkiye'de maymun çiçeği tespit edildi'
Yeni Zelanda'dan yeni turist politikası…
Dünyanın en eğlenceli 40 ülkesi seçildi.

Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN

Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…

Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.

Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez

ANKARA CEBECİ, 30 EYLÜL
AKIL...
KISA KESİLMİŞLER, AĞUSTOS 2025
ÖZERK, FEDERAL, KONFEDERAL
MÜNİH, 30 EYLÜL

HUKUK KARGAŞASI
HAİN Mİ ARARSINIZ
KANAS
Kayyum
BU VATAN

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git